Cu toţii ne începem viaţa cu simplitatea primelor cuvinte, a stângăciilor primilor paşi şi a dependenţei de părinţi care face viaţa simplă (nu că mai târziu ar trebui s-o complicăm, deşi o facem 🙂 ). Mai târziu, nu prea târziu, fie părinţii sau învăţătoarea, aşa, din joacă, îţi pun o întrebare: „Ce vrei să te faci când o să fii mare?”. O întrebare complexă pusă în contextul simplu în care trăieşti, dar care, la acel moment fără să-ţi dai seama, vrea să te ajute să începi a scrie o poveste… povestea vieţii tale. Ei bine, ceea ce urmează este la fel de simplu sau uneori nu prea! 🙂

Când mă plimbam zilele astea prin „întâiul” oraş al țării treceam pe lângă tot felul de clădiri, de toate formele, unele mai noi, altele vechi de tot, unele cu magazine vechi, altele cu magazine noi, iar altele murdare de-a dreptu’, dar cu pretenţia că vor chiriaşi. Am văzut în toate acestea o anumită asemănare cu modul cum ne „zidim” noi viaţa. Unii încearcă să clădească un viitor cât mai strașnic, cât mai „cu bătaie lungă”, alții dimpotrivă, construiesc pe drum, în funcție de circumstanțe, potriviri etc. Cum îți construiești viața într-o lume postmodernă care desconsideră orice absolut moral, iar filozofia acesteia este fără nici o corelare între fapte și consecințe? Sper că nu există nicio îndoială în mintea ta despre ce spune Biblia despre acestea!

Ce face viața simplă, sau nu prea (revenind la ce-am spus la început)? Alegerile. Nu cele parlamentare sau prezidenţiale (deşi pentru unii şi astea 🙂 ), ci alegerile, aş îndrăzni să spun, zilnice. Fără să intrăm în filozofii de gen: cât ţine de noi, cât ţine de El, sunt cu adevărat liber să aleg etc. (îşi au şi ele locul, dar nu acum); recunoaştem cu toţii că alegerile aduc o anumită responsabilitate (în ceea ce privește consecinţele lor) și deci: ce alegeri faci? Ce zidești? Pe ce și de ce?

Sursa foto: aici

Comments

comments