…frunzele foșnăiau de vânt, iar copacii se clătinau ușor. Cerul era mohorât și parcă natura voia să reînvie, dar toate, într-un cor, renunțau posomorâte.

La o aruncătură de băț, forfota era prea mare; reprezentanții țării intonau inmnuri patriotice. Pionerii, utc-iștii și șoimii patriei erau toți aliniați în fața școlii așteptând cu nerăbdare începerea anului școlar.

Uniforma era un articol vestimentar obligatoriu, fără de care nu îndrăzneai sa te prezinți în școală. Preșcolarii purtau șorturi bleu, cravată albastră, cei mai mari purtau cămașă și sarafan albastu, fetele aveau fundiță mare albă în păr, iar șapca pentru băieți era de asemenea obligatorie.

Toate acestea erau verificate printr-un filtru foarte strict de către elevul de serviciu, la intrarea în școală, plus carnetul de elev și matricola. Elevii erau îndoctrinați cu ideologiile tovarășului, trebuiau să întreprindă activități extrașcolare și să se conformeze întru-totul normelor.

Da… au fost vremuri trecute, vremuri de demult, se trăia în comunism, era obligatoriu să te supui partidului și organizațiilor social-politice. Astăzi trăim în democrație, avem libertate: de mișcare, de gândire și de exprimare; elevii pot afirma cu tărie ceea ce cred și au mult mai multă libertate, însă, toate acestea sunt considerate irelevante acum.

Când eram în clasele primare tuturor ni s-a pus la un moment dat întrebarea: „Tu ce vrei să devii când vei fi mare?” Fiecare am dat răspunsuri naive atunci, crezând că aceea vom și deveni. Trecând anii, am realizat de fapt că dorința tuturor este să fie fericiți!

Țintește cât mai sus pentru a ajunge departe! Luptă pentru ceea ce crezi! Singurul mod de a ajunge acolo este să înveți și să fii perseverent. Prețuiește acum timpul petrecut la școală pentru a nu regreta mai târziu timpul irosit fără rost. Școala este o etapă importantă din viața fiecăruia pe care știm, din păcate, să o prețuim mai mult atunci când nu mai e…

Sursa foto: aici

Comments

comments