Poate nu e cel mai prielnic moment sa vorbesc despre asta. “It’s the most wonderful time of the year” și atmosfera de pace și bucurie nu trebuie stricată, că doar mâine-poimâine intrăm în anul nou și să nu intrăm cu stângul… O să pun  o intrebare. O pun pentru mine și o pun și pentru tine. Să ne răspundem fiecare în dreptul nostru.

“Aud eu, printre clinchet de clopoței, colinde, râsul colorat al oamenilor și foșnetul hârtiei de împachetat cadouri urletul tăcut al suferinței?!?” Sufeința celor apropiați sau celor depărtați, suferința celor dragi sau a celor mai puțin dragi, suferința inimii mele…

Oamenii suferă. Suferința e parte din viață. Nimeni nu vrea să sufere el, sau cei dragi lui, și nu ne place când cineva suferă în fața noastră cu voce tare. Am fugi parcă în direcția opusă.

Suferința are multe cauze și se manifestă sub forme de neimaginat.

Suferim din greșeli proprii, suferim din cauza greșelilor altora. Suferim consecințe. Suferim din cauza alegerilor greșite, din lipsa înțelepciuni, din cauza propriei limitări. Suferim din cauza altora. Suferim din cauza unor blesteme. Suferim din cauze genetice, din cauza genelor bolnave din familie. Suferim din cauze necunoscute. Suferim fizic, psihic, emoțional, spiritual. Cu toții avem o formă de suferință, sau mai multe. Supărările, tristețile, stresul, grijile, fricile, problemele financiare, de familie, pierderile, lipsurile, neîmplinirea nevoilor primare, bolile fizice, psihice, emoționale ș.a., toate provoacă suferință. La intensități diferite.

Oamenii suferă diferit. Unii in tăcere, alții în “gura mare” la colț de stradă, cerând ajutor…

Oamenii suferă și suferința face parte din viața fiecăruia, fie că ne place sau nu să acceptăm ideea.

Nu e fain să vorbești despre suferință, mai ales la sfârșit de an…. Că doar “timpul le rezolvă pe toate”.

Timpul nu rezolvă nimic.

Durerile și suferințele netratate le vei purta cu tine în inimă, minte, corp  an de an… până când vei înțelege că doar Creatorul cerului și al Pământului, al fiecărui fulg de zăpadă și fir de iarbă, al fiecărui neuron și tendon din trupul tău, poate aduce vindecarea și că prin toată această suferință oribilă El vrea să scoată un diamant dintr-o bucată pocită de cărbune.

Aud eu urletul?

 

Comments

comments