Magii. Lor cine le-a spus de Mesia? Cine a pus în inima lor dorința arzătoare să se închine Pruncului?

Puține istorisiri biblice sunt atât de cunoscute, și totuși atât de învăluite în mister și mit ca cea a magilor veniți la iesle. Că au fost trei, că erau regi de fapt, că unul era etiopian – multe speculații au ajuns la noi în forma unor tradiții.

Și totuși – povestea magilor mă fascinează anul acesta. Vreau să dau puțin vălul la o parte și să privesc în inima acelor oameni înțelepți care au lăsat tot și L-au căutat pe Cel care urma să se nască, Regele necunoscut, dar prezis pe cerul nopții.

Un și mai mare mister înfășoară într-o mantie deasă steaua. Far strălucitor, ghid spre ieslea Pruncului, steaua se bucură de îndoite păreri cu privire la originea ei.

„O stea răsare din Iacov“ (Num. 24:17), ƒ„Luceafărul strălucitor de dimineaţă“ (Apoc. 22:16), luminând calea celor a căror inimă a cunoscut – într-un fel misterios – importanța închinării înaintea Singurului care merită.

Și poate mai surprinzător decât modul în care au ajuns magii să cunoască de venirea Pruncului sau taina stelei este faptul că înțelepții din Răsărit au venit la iesle cu daruri.

N-au așteptat nimic din partea Regelui. N-au venit cu cereri și nici nu căutau să primească ceva în schimb pentru efortul făcut de a veni să I se închine. Ci au adus cadouri dintre cele mai prețioase, împreună cu închinarea lor.

Să se închine – să cadă la pământ și să se prostearnă, să sărute picioarele Celui ce merită să fie onorat – asta căutau magii. Nu știm în ce fel li s-a făcut descoperirea nașterii Mântuitorului, însă știm că atunci când lumina lui Dumnezeu s-a coborât peste ei, întunericul superstițiilor și a cvasi-științei lor s-a spulberat, iar eu au răspuns chemării.

Tu vezi lumina? Vii la iesle? Și dacă da, ce-aduci?

Sursa foto: aici

Comments

comments