Una dintre cele mai mari plângeri le avem cu privire la viaţa noastră şi viaţă în general este complexitatea; complicaţiile care survin sunt de natură să întristeze, streseze, să ducă omul în depresie.

Viaţa e complicată, plină de neprevăzut, de strategii, dorinţe, asemuindu-se astfel cu o tablă de şah. Viaţa ta este o mare tablă pe care eşti destinat să joci, în lupta ta pentru a rămâne în joc.

Fiecare piesă, fiecare mişcare semnifică timp şi acţiuni pe care tu le ai şi pe care le vei folosi de-alungul jocului. Iar piesa centrală în şah este, bineînţeles, regele. Regele eşti chiar tu, piesa cea mai vrednică, dar în acelaşi timp cea mai neputincioasă de pe tablă. Iar celelalte piese sunt timpul tău şi faptele tale, voinţa ta, şi modul în care tu le vei folosi. Deşi nu sunt de aceeaşi paritate când vine vorba de importanţă, ele vor determina mersul jocului şi finalmente soarta regelui. Căci şahul este acel sport în care este important ca regele să câştige, iar pentru a obţine asta, vor fi făcute sacrificii. Un pion sau doi, un nebun sau o tură, toate acestea sunt dispensabile.

Şi totuşi, cu cine lupţi? Oare care sacrificiu este acceptabil? Căci poate vei sacrifica un pion pentru cal, un cal pentru tură, o regină pentru rege. Sacrificiul acceptabil este cel chibzuit, cel înţelept, în care regele cântăreşte opţiunile. Un rege înţelept îşi ştie folosi mutările şi piesele.

Lupţi împotriva ta, împotriva firii, împotriva lumii, împotriva nimicului. Întreaga ta viaţă vei depunde efort pentru a realiza lucruri, pentru a lupta împotriva altora. Iar poate că cea mai grea luptă e cea împotriva nimicului. Te lupţi contra propria-ţi neputinţă, eşecului, golului care regele îl are în viaţa sa. Acesta este regele care nu are ambiţie, dorinţa de a lupta pentru propria-i tablă. Cum ai putea oare câştiga un lucru pentru care nu lupţi?

Îmi reamintesc spusele unui bun prieten, care veşnic îndemna(forţa) lumea să nu fie mediocră! La ce bun ar fi un rege mediocru, care e mulţumit cu puţin? Care poate trăieşte de pe o mişcare pe alta şi se vede doar în prezent? Un om mediocru va fi un rege mediocru. Care va sacrifica pisele nechibzuit. Care nu se gândeşte decât strict la rege. Care e sortit eşecului.

O tablă de şah pe care ţi se mai află doar regele este una pierdută. S-ar putea să fi sacrificat tot şi să fi ajuns până în acel punct doar datorită sacrificiilor. Dar dacă tot ai pierdut, cu ce scop? Dacă toate mişcările tale au fost strict defensive, cum oare ai fi avut tu vreo şansă de câştig?

Tu, cel care ai fost odată rege, vei fi doar o umbră a fostului tău, singur pe o tablă. Nu mai contezi, sau poate că tot ceea ce vei face va fi limitat. Acela este momentul în care poate vei fi doar un pion pe piesa unui alt rege. Din om falnic, cu vază, cu putere asupra propriului destin, ajungi să fi mişcat ici şi colo de cele mai neînsemnate valuri, de voinţele altor regi. Pierdut

Tu, cel care ai fost odată falnic, mândru şi înţelept! Tu, cel căruia Dumnezeu i-a dat stăpânire peste a ta viaţă. Tu, cel care ai avut potenţial, ai ajuns astăzi să fii doar un pion, un neînsemnat! Cel care ura lipsa de ambiţie şi mediocritatea, dar pe care le îmbrăţişezi şi care ajung să îi dicteze viaţa. Tu, cel care eşti mort, vino la viaţă! Nu sta mort pe tablă, doar o amintire în memoria celor victorioşi, fii tu victorios!

Eu şi tu, toţi suntem regi peste propriile noastre vieţi. Într-o viaţă aşa de plină de tumult, parcă toţi suntem sortiţi eşecului. De dragul Lui, luptă! Fii acel rege care el te doreşte să fii, acel rege care face bine prin mişcările sale, a cărui dorinţă se află sub voia Sa. O umbră nu are cum să se supună voii Sale, fiind pierdut în singurătatea şi întunericul de afară! Fii mai mult decât o umbră!

Fii cel mai bun rege care-l poţi fi, fii înţelept şi chibzuit. Iar poate cea mai mare calitate a unui rege este aceea de a fi supus. Deşi el este de obicei cel servit, un rege înţelept este cel care ştie că sunt şi alţii mai puternici decât el. Mai falnici, mai curajoşi, mai buni, mai chibzuiţi. Şi dintre toţi, mai ales de unul trebuie să asculţi, de Isus Cristos! Cel care avea să plătească cu sânge pentru acest nume, scris doar pe un lemn de cruce, fără valoare. Sacrificiul său de rege ne-a făcut pe toţi regi, regi peste vieţile noastre.

Astfel, te îndemn, fii rege peste viaţa ta, căci toate sunt în mâna Sa! Fii cel mai bun rege pe care-l poţi fii, tu cel care ai fost mort, dar ai fost readus la viaţă! Nu irosi viaţa, jertfa şi harul Celuia care trebuie să-ţi fie ţie rege ieri, azi, mâine şi în fiecare zi pân’ la veşnicii. Iar ca să fii cel mai bun rege şi un om plin de credinţă, care doreşte mântuirea, te îndemn să îţi începi domnia cu aceasta: Supune-te Lui!

Sursă imagine: aici

Comments

comments