„Viața merge înainte”, așa că nu mai privi înapoi!

Cât de greu ne este uneori să lăsăm trecutul în trecut…

Cumva, deși lumea este mereu în mișcare,  rămân uneori cu senzația că stau pe loc. Mental, emoțional, spritual…

De atâtea ori ne agățăm de ceea ce a fost și uităm să privim cu atenție, să ne bucurăm cu adevărat, de ceea ce este și ce va fi. Greșelile din trecut îneacă parcă de multe ori experiențele prezentului. Relația aceea sfărâmată, experiența aceea dezamăgitoare, toate astea, devin principalele motive pentru care poate frazele din seria „bucură-te de prezent, relaxează-te, va fi bine” sună atât de amuzant pentru unii dintre noi.

Stăm atât de fixați în ceea ce a fost, încât lăsăm să treacă pe lângă noi lucrurile frumoase care sunt acum și aici.

Și uite așa, mergem prin viață cumva cu spatele. Mergem înainte, privind înapoi. Și apoi ni se par mari și grele obstacolele care vin. De ce? Ne lovim de ele cu spatele. Privind  în urmă, nu putem vedea nici măcar ce vine;  nu putem căuta soluții pentru că rămânem, într-un mod aproape catatonic, cu privirea fixată în urma noastră.

Nu e ușor să întoarcem spatele trecutului. Dacă ar fi fost ușor, am fi o specie extrem de fericită. Însă nu e imposibil. Greșelile de ieri nu te definesc ca persoană astăzi. Decizia de astăzi însă, te poate face omul mai bun de mâine.

Haide să nu ne mai ascundem nici după pretextul „mi-e frică să nu o dau în bară din nou, așa că prefer să rămân pe loc”. Am greșit și adevărul dureros e că atât timp cât trăim, vom fi supuși greșelilor, căderilor. Dar acestea nu trebuie să devină pentru noi motive să nu mergem mai departe, să continuăm. Cad, dar mă ridic, indiferent de câte ori se va întâmpla. Dar dacă decidem să rămânem jos, e „game over”.

Viața e cumva, ca mersul pe bicicletă. Majoritatea dintre noi, am învățat să „ne dăm cu bița” mai greu. Mulți avem încă cicatricile în genunchi de la toate căzăturile pe care le-am îndurat chiar la început. Și probabil că și voi, ați învățat mersul pe bicicletă cu tata în spate.  Ținând de șezutul bicicletei. Și cât de des îi spuneam poate, „tati, să nu-mi dai drumul”. Ideea de a cădea era atât de înfricoșătoare încât, în acele momente deveneam dependentă de prezența tatălui meu în spate, ajutându-mâ să îmi păstrez echilibrul. Și până în final trebuia să am încredere totală că el e acolo și mă ține și că nu o să cad pentru că îl am aproape. Același lucru e și în viață; exact ca în cazul bicicletei,  nu poți învăța să o stăpânești în totalitate niciodată. Mereu va exista riscul de a cădea. Poate din cauza vitezei, poate din cauza drumului. Însă, secretul constă în prezența Tatălui în spatele tău. În fața Lui, suntem cu toții copii care încă învață să stăpânească bicicleta. Cât timp rămâi cu gândul „să nu îmi dai drumul” și rămâi dependent de ghidarea Lui, șansele să te prăbușești sau să te rănești, devin mult mai mici.

Așa că.. nu lăsa căzătura de ieri și cicatricile trecutului să te oprească din a merge mai departe în acest maraton al vieții.

Desprinde-te de toate lucrurile care au fost și ai încredere că El e în spatele tău, având grijă de direcția ta și în fața ta, ajutându-te să treci peste obstacole. Desprinde-te de grija de a nu fi o dezamăgire. Desprinde-te de ancora care te ține captiv în trecut. Dacă simți că nu te aflii într-un loc bun pentru sufletul tău, desprinde-te. Motivul principal pentru care există ziua de mâine este ca noi să facem mai bine, să fim mai buni, decât astăzi sau ieri.

A te desprinde de trecut nu constă în a fi mereu puternic și a deveni perfect în așa fel încât greșelile să devină imposibile; sau a deveni rece pentru a putea evita durerea care vine odată cu încercarea; ci constă în a te lăsa condus de Cineva care cunoaște atât ce a fost cât și ce este și va fi.

Viața merge înainte” ..am putea la fel de bine să mergem și noi cu ea, cu privirea înainte și inima îndreptată către ceruri.

 

Autor: Delia Achimp – https://the-travels-of-a-soul.webnode.ro

Comments

comments