SUPERSTIŢIE, superstiţii, s.f. – Prejudecată care decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămăşiţe ale animismului şi ale magiei; p. ext. practică superstiţioasă. – Din fr. superstition, lat. superstitio.

“Dacă ignori vei avea 7 ani de ghinion. Să nu te mişti până nu spui amin.”

Vă sună cunoscut? Superstiţia este bine alimentată de social media. Fotografii şocante cu copii morţi declanşează în creierele slab vascularizate semnale de alarmă şi împinşi de frica de ghinion, de moarte, naivii cad pradă unor astfel de provocări.

Frica de necunoscut, a zilei de mâine, de eşec, a transformat omul într-un rob, un sclav al propriilor frici.

Credeţi că superstiţiosii sunt puţini? Uitaţi-vă câte comentarii au astfel de postări.

Vă întrebaţi cum arată un astfel de om? Urmăriţi întrecerile sportive. Indiferent că e vorba de începutul, în timpul sau de finalul acestora vedem/auzim de: cruci făcute în viteză, crucifixe şi icoane pupate cu patos, smocuri de iarbă îndesate în sân, salturi penibile într-un picior, până chiar îmbrăcarea lenjeriei intime pe dos sau folosite deja.

Fără echivoc, avem de-a face cu un viciu, atâta timp cât această preocupare pune stăpânire pe om, atâta timp cât robeşte şi subjugă individul. Problema mai mare e că superstiţia se învaţă în familie şi se transmite generaţiilor următoare.

În septembrie, la începutul anului scolar, am luat parte la un episod cel puţin bizar care m-a lăsat fără grai. Era una din acele zile în care îmi duceam băiatul în clasă. Acolo erau deja câţiva părinţi prezenţi. În timp ce îmi făceam timp să îmi ajut băiatul să se pregătescă de oră, aud o discuţie între doi părinţi:

– Crezi că se va descurca fiică-ta la şcoală?

– Păi, am citit în horoscop că Saturn intră în Segetător şi sunt semne bune.

– !!!???

Dragii mei tineri! Nu invăţaţi la scoală! Nu vă pregătiţi de examene! Dragi părinţi, nu vă mai trimiteţi copii la şcoală cu lecţiile învăţate! Aşteptaţi până intră Venus în Scorpion! Aşteptaţi să lăcrimeze icoana lui Arsenie Boca!

Doamne ai milă, că mulţi sunt rătăciţi!

Să nu te mişti până nu spui AMIN!

Sursa foto: aici

Comments

comments