Din bătrâni se spune că românul e expert când vine vorba de politică, fotbal și femei. Nu ne întrece nimeni în domeniile astea… sau cel puțin așa credem noi. Și, având doctoratul în politică ne-am obișnuit să o introducem în orice domeniu de activitate, biserica nefăcând excepție, din păcate.

Ne lovim cu pumnii în piept că respectăm cu sfințenie legile divine ce reies cât se poate de limpede din rândurile Sfintei Scripturi, dar în grobianismul nostru specific religios, ne-am gândit că lucrarea Domnului prezintă ceva lacune și sunt nevoie de mici ajustări și adăugiri.

Atât de plictisiți sunt unii în biserică, încât au inventat:

Maniere(Click pentru a mări)

Fără să ne dăm seama, din obișnuință, mergem în fiecare duminică la biserică, ne așezăm tot pe aceleași locuri de parcă am fi plătit loc de parcare la domiciliu, și ne uităm lung și încruntați când cineva îndrăznește să ne ocupe locul.

Aducem cu noi cu atâta lejeritate și inconștiență obiceiurile zilnice și le aplicăm în biserică de zici că, faptul că tu pui mai mulți bani la colectă, îți aduce automat anumite beneficii și drepturi în plus față de ăla care, mai devreme, a stins țigara și a intrat pentru prima dată, cu sfială, într-o biserică.

Uităm tot mai des care este esența bisericii și cui îi este destinată. Nu este nici intreprindere individuală sau familială, nici SRL, nici tribunal, nici parlament, nici teatru. Este un loc deopotrivă destinat păcătoșilor, curvarilor, criminalilor, homosexualilor, tatuaților, gălăgioșilor, copiilor neastâmpărați, și mai puțin dosurilor tăbăcite de scaune și bănci bisericești.

Comments

comments