printu

(articol bazat pe povestea Prințului Fericit de Oscar Wilde)

Te știau fericit, de aceea te-au ales în fruntea lor. Desigur, putea fi un altul dacă tu nu dădeai dovadă de exuberanță. De fapt și tu te-ai amăgit la fel, crezând că propria fericire îți este îndeajuns. Ai trăit în plăceri, dar știi și tu că plăcerea nu e fericire.

Prințule Fericit, de ce nu ai fost curios să vezi cum e fericirea de după gardul făurit din nepăsare și indolență cât timp puteai schimba încă ceva? De ce nu te-ai uitat după fericire în ochii poporului tău? Ai vrut sau nu, ei tot ți-au făcut statuie frumoasă, de aur, pe măsura fericirii tale.

Totuși, au uitat să-ți ridice ziduri, să te împrejmuiască, ca nu cumva să dai cu ochii tăi safirii de dureroasa realitate. Te-au ridicat sus, atât de sus încât să poți vedea toată hidoșenia și toată amărăciunea cetății tale… și-ai plâns.

Nu știu dacă știi, Prințule Fericit, dar a mai fost odată un Fiu de Rege pe care tot poporul Său a ales Să-L ridice, însă pe o cruce. A simțit și El aceeași angoasă când a văzut ura ce bântuia în privirile alor Săi, dar i-a iubit.

Prințule Fericit, tu ai înțeles că iubirea semnifică sacrificiu și că doar sacrificându-te poți să rupi blestemul ce-i apăsa. Nu te-au durut safirele smulse, nici aurul desprins de pe tine, căci știai că doar așa își vor aminti ce înseamnă fericirea. Ai preferat să fii orb, decât să îi mai vezi chinuindu-se în sărăcie, dar ei n-au înțeles că pe tine te-a costat totul.

Degeaba s-au oripilat când te-au văzut dezbrăcat de bogații și te-au numit cerșetor, căci ei tot nu pricep că tu ai ales să-i iubești și să te faci sărac pentru fericirea lor.

Ți-au disprețuit iubirea, crezând că de vreme ce nu mai ești frumos, nu le mai ești nici de folos și te-au coborât de la înălțime. Apoi râvneau după statui proprii care să le reflecte vanitatea și te-au distrus… însă inima ta, Prințule Fericit, deși frântă cum era, nu au reușit să o dizolve pentru că tu ai ales să-i iubești până la capăt.

Să știi prințule că înaintea ta a fost un alt Fiu de Rege pe care l-au urât și mai cumplit și pe care mulți îl urăsc încă și azi. Acest Prinț, Isus, a știut că jertfa înseamnă sacrificiu și asta a și făcut.

Îți înțeleg durerea, însă amintește-ți că e mai ferice să iubești decât să fii iubit.

Nu mai plânge Prințule Fericit, eu te iubesc!

Sursă foto: aici

Comments

comments