De ce greşelile sunt un aspect negativ al vieţii? De ce fugim de ele? De ce încercăm  să facem totul perfect, cu orice preţ?!

Mam întrebat în ultima vreme de ce oamenii nu îşi doresc să greşească. De ce, deşi e ceva natural şi uman, ne e ruşine şi ne vine greu să recunoaştem că am greşit?

Greşeala e blamată încă din primii ani de viaţă şi mai apoi în şcoală. Nu ai voie să greşeşti pentru că fiecare greşeală este penalizată. La şcoală suntem penalizaţi pentru greşeli, în viaţă le plătim. Uneori scump, foarte scump… Dacă am putea plăti toate greşelile cu bani, am scăpa ieftin… dar nu merge aşa.  Şi în plus, undeva pe parcurs se infiltrează în mintea noastră ideea că dacă greşeşti eşti slab.

Dar ar trebui să privim puţin şi cealaltă parte a lucrurilor. Greşeala e ceva natural şi necesar, precum respiratul. Nu ar trebui să aducă doar pagubă în viaţa noastră. Greşeala aduce lecţia, descoperirea, revelaţia. Iar lecţia învăţată aduce creşterea.

Când eram adolescentă, am auzit pe cineva spunând:  „A învăţa din propriile greşeli înseamnă inteligenţă, a învăţa din greşelile celorlalţi este înţelepciune.”  Miau rămas întipărite în minte aceste cuvinte, iar recent am revenit la ele.  Mă gândesc că nu ne vom trăi viaţa căutând doar greşelile celorlalţi pentru a învăţa din ele, dar mereu vom avea oameni în jurul nostru de la care putem învăţa atât de multe. E ipocrit să spunem că noi vrem să descoperim pe propria piele şi putem învăţa singuri, când toată viaţa am învăţat din cărţi scrise despre şi de către persoane pe care nu le-am întălnit niciodată. 

Pentru a învăţa din greşelile celorlalţi îţi trebuie smerenie, iar pentru a recunoşte şi a învăţa din propriile greşeli îţi trebuie curaj. Nu eşti slab dacă ai greşit, eşti slab dacă nu ai recunoscut că ai greşit!

Cultivă curajul, recunoaşteţi greşeala, indiferent dacă e o greşeală faţă de altcineva, faţă de tine, ori faţă de divinitate, şi învaţă lecţia! Creşti!

Şi nu uita! O greşeală ce se întâmplă pentru prima dată, e o greşeală; o greşeală ce se întâmplă a doua oară e o decizie.

Comments

comments