Articol dedicat tuturor doamnelor și domnișoarelor, cu ocazia zilei de 8 Martie.

Introducerea

Cineva m-a învățat odată că sunt două moduri de a-ți trăi viața: Primul este să trăiești pentru totdeauna având în inimă teama de mulțime, în vreme ce alternativa este să urci pe scenă și să dai tot ceea ce ai mai bun, sperând că oamenii te vor înțelege și se vor bucura de spectacolul tău.

Moliere spunea că cea mai mare ambiție a unei femei este să inspire iubire. În următoarele rânduri aș vrea să vă vorbesc despre un personaj biblic feminin drag mie, care prin curajul său a inspirat o iubire care a schimbat cursul istoriei.

Povestirea

Hadasa sau după numele său cunoscut, Estera, a fost o tânără evreică orfană, crescută de unchiul său Mardoheu în capitala Imperiului Persan Susa, în jurul anului 492 înainte de Cristos. Deși poate mulți dintre noi am spune că Estera avea toate condițiile necesare pentru a crește în răzvrătire, fiind o copilă orfană într-o țară străină, ea a ales totuși să urmeze învățăturile primite de la unchiul său și să îl asculte în toate privințele.

Împăratul Ahașveroș hotărăște să aleagă o nouă împărăteasă, după ce Vasti pierde acest titlu prin nesupunere. Dintre toate tinerele fecioare din cele 127 de ținuturi pe care le avea în stăpânire, Biblia ne relatează că împăratul a iubit pe Estera mai mult decât pe toate celelalte femei şi ea a căpătat trecere şi iubire înaintea lui mai mult decât toate celelalte fete (Estera 2:17), devenind astfel regină a Persiei. Deși viața tinerei evreice s-a schimbat radical, ea nu și-a uitat identitatea de copil al lui Dumnezeu și a continuat să asculte de unchiul său Mardoheu, iubind poporul din care provenea.

În aceeași vreme, Haman, prietenul împăratului și unul din cei mai mari conducători ai imperiului, a elaborat o lege prin care să condamne la moarte, într-o singură zi, întreg poporul evreu. Estera și-a dat testul suprem al credinței atunci când s-a înfățișat înaintea împăratului fără a fi chemată, riscându-și propria viață, pentru a cere anularea poruncii date de Haman. Împăratul îi întinde toiagul împărătesc de două ori, salvându-i astfel viața și îndeplinind dorința împărătesei.

Astfel, prin ascultarea Esterei, Dumnezeu reușește să-și salveze poporul și să îl binecuvinteze cu teamă și respect în mijlocul popoarelor străine de care era înconjurat. Mai mult de atât, Estera împreună cu unchiul său Mardoheu dau o poruncă poporului de a ține o nouă sărbătoare, numită Purim, pentru a comemora victoria dată de Dumnezeu: Le-a poruncit să prăznuiască luna în care întristarea lor se prefăcuse în bucurie şi jalea lor, în zi de sărbătoare şi să facă din aceste zile nişte zile de ospăţ şi de bucurie, când să-şi trimită daruri de mâncare unii altora şi să împartă daruri celor lipsiţi.”  (Estera 9:22)

Încheierea

Așadar, nu pot decât să privesc cu admirație tot ceea ce a făcut Estera și să împărtășesc cu voi ceea ce am învățat de la ea. În plan personal, am învățat că răzvrătirea nu este tocmai o soluție, nici chiar atunci când nu toate lucrurile se întâmplă așa cum le-am prevăzut și că ascultarea face mai mult decât jertfele. (1 Samuel 15:22)

În plan relațional, Estera inspiră prin felul său de a fi o iubire atât de profundă, încât împăratul îi spune în repetate rânduri:  „Care este cererea ta? Ea îţi va fi împlinită. Ce doreşti? Chiar dacă ai cere jumătate din împărăţie, o vei căpăta.”  (Estera 5:6), întruchipând astfel modelul femeii din Proverbe 31.

Apoi, învățăm de la Estera că indiferent de statutul social pe care îl obținem, nu trebuie să uităm cine suntem și că noi trebuie să ne ajutăm semenii și frații, cu fiecare ocazie pe care o avem. Nu în ultimul rând, ea ne învață că fiecare victorie alături de Dumnezeu este prețioasă și trebuie sărbătorită și împărtășită atât celor din jur cât și generațiilor următoare.

Comments

comments