Mă gândeam mai devreme la actori. Ei fac o meserie din a te preface că ești altcineva. Și m-am întrebat: în ce măsură este moral să lucrezi cu atâtea resurse la un alt caracter decât al tău ? Să îți dedici atâtea resurse să fii altcineva – uneori un om vicios sau malefic sau pur și simplu rău din propriul punct de vedere. Nu e o risipă ? Oare e creștinesc ? Am ajuns la concluzia că nu – depinde de cum îți e inima. Nu despre asta vreau să vorbesc, doar mi se pare o analogie bună la cum, uneori, putem să ‘fugim’ de realitate. Poate fi confortabil să iei o pauză și să fii altcineva – cineva care are altceva de făcut (sau n-are nimic de făcut), cineva cu alt scop, cu alte scuze… Totuși, dacă în loc să construiești un caracter fictiv, în scop artistic, alegi să faci ceva mai ‘practic’ cu timpul și resursele tale ? Dacă lucrezi la statutul tău social, la cum te văd ceilalți, sau la o carieră ? Dacă alegi să te concentrezi mai mult pe ‘lucruri serioase’, decât pe caracter ? E mai bine ? Poate unii ți-ar zice că ‘ești om serios’, că e ‘de bun simț’, că ‘te formezi’… dar responsabilitatea față de cei din jur o iei în calcul ? Dar responsabilitatea față de Dumnezeu ? Dai tu lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu ?

Biblia spune că sunt doar doi stăpâni. Ok, poate te întrebi ‘și ce legătură are asta cu lucrurile pe care le fac, despre care știu că sunt bune/ok ? Cu felul meu de a fi,  despre care știu că este bun‘ ? Îmi vin în minte 3 cuvinte care ‘modelează’ o viață cu un scop înalt (și clar) și care țintește un caracter perfect, caracterul lui Isus: teamă, ascultare și dragoste.

M-am gândit la câteva întrebări care, zic eu, au potențialul să ne tulbure deoarece pot să sublinieze o neconcordanță între viața de zi cu zi și ce CREDEM, între lucrurile în care investim și caracterul pe care îl considerăm ‘ideal’ (la creștini, Isus Hristos).

– Cine vrei să fii ?

– Ce faci pentru asta ?

– Cum este Dumnezeul tău ? Ce poate El ?

– Are El vreo legătură cu primele 2 întrebări ?

– Dacă da, în ce măsură este stăpân ? Dar consilier ?

 

Photo by Floriane Vita on Unsplash

Comments

comments