Mai multe opțiuni nu înseamnă mai multă libertate.

De decizii ne ivim mereu, la fiecare pas. Acestea sunt fie mai marunte, fie mai ample. Avem decizii mărunte precum ce vom îmbrăca azi sau decizii ce țin de felul în care îmi petrec timpul și cu cine, ce serial să urmăresc și de ce, ce carieră să aleg, oare el/ea ar fi partenerul potrivit pentru mine, în ce țară să mă duc și de ce. Plaja de decizii în ceea ce privește amplitudinea acestora variază extrem de mult. Felul în care ne raportăm la deciziile pe care le luăm, și mai cu seamă la cele pe care le-am luat arată într-o bună măsură cine suntem. Nu susțin ca trebuie parcurși anumiți pași când ne confruntăm cu luarea unei decizii mari (deși trebuie — ba chiar ajunge să fie un lucru inevitabil). Deși luarea unei decizii nu se rezumă la urmarea riguroasă a unei liste, o listă poate fi un punct bun de plecare, pentru a limpezi gândurile tulburate și a elimina opțiunile nefolositoare.

Pentru că Dumnezeul cel Viu nu ne-a creat ca să ne păstrăm mereu multitudinea de opțiuni, ci dimpotrivă, ne cere să ne exercităm dreptul de alegere cu suportarea consecințelor pe care aceasta le aduce cred că e sănătos să urmărim lucruri precum:

Este in armonie cu Sfântul Cuvant?
Ceea ce urmează să fac, decizia pe care sunt pe cale s-o iau este în armonie cu a lui Dumnezeu Cuvânt? Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie autoritatea a ceea ce faci, altfel acest loc îl va lua lumea. Principiile lui Dumnezeu sunt pentru noi, iar când noi alegem să le ignorăm noi suntem cei care suferă. Dacă Dumnezeu spune NU, atunci nu am să o fac. Există tentația de a ne îndoi de Cuvântul lui Dumnezeu când găsim ceva în Biblie care “nu ne convine”. Admit că de multe ori înțelegerea principiilor lui Dumnezeu este complicată. Partea fericită este că nu trebuie să înțelegem în totalitate principiile lui Dumnezeu ca să ne bucurăm de ceea ce ele oferă și să ne supunem lor.

Testul integrității
Sunt îngrijorat că vor afla alții despre decizia pe care o iau? Cine umblă în integritate merge în siguranță, dar cine apucă pe căi strâmbe va fi descoperit. Altfel spus ce există în viața mea trebuie să fie în armonie — ceea ce spun cu ceea ce fac. Pot face asta cu o conștiință curată? Cum spuneam și mai sus, fiecare decizie are o consecință. Știu și sunt convins în Domnul Isus că nici un lucru nu este necurat în sine, însă dacă cineva consideră un lucru ca fiind necurat, atunci pentru el este necurat. Dacă ai îndoieli cu privire la lucrul pe care vrei să-l faci, nu-l fă.

Testul îmbunătățirii
Mă va face o persoană mai bună? Totul este permis, dar nu totul ne zideste. Se întâmplă adesea să citim Biblia influențați fiind de temperamentul nostru, de trecutul nostru, astfel că o facem să spună ceea ce vrem să spunem noi de fapt. De multe ori știm mai multe despre personaje fictive dintr-un TV Show decât știm despre viața lui Pavel sau a apostolilor și ne irosim astfel viețile, într-o lume care nu există. Trăim vieți superficiale în loc să facem ca viața să conteze cu adevărat. Unele lucruri nu sunt neaparat rele, dar nu sunt necesare pur și simplu. Nu sunt de folos. Sunt lucruri rele? – Nu. Te fac o persoana mai buna? – Nu.

Testul influenței
Îi va influența pe cei din jurul nostru decizia pe care o luăm? S-ar putea să aibă un efect bun asupra mea, dar cum îi va afecta pe ceilalți? În lumina capitolului 14 din Romani ne revine o răspundere mare a felului în care luăm decizii care îi afectează pe cei din jurul nostru. Cu cât ești mai focalizat pe scop cu atât ai mai multă putere în decizii. Tot ceea ce întreprindem îi va afecta pe ceilalți fie indirect, fie direct. Chiar și acțiunile din secret. Sunt un vecin bun pentru vecinii mei? Ești un exemplu chiar dacă nu crezi sau nu îți dai seama de asta. Ești mereu privit chiar dacă nu știi asta.

Oamenii maturi își limitează libertatea pentru beneficiul celor din jur. — Rick Warren
O faci din dragoste, pentru ca este lucrul potrivit de făcut. În timp ce îți gândești deciziile te gândești și la ceilalți sau doar la tine însuți?

Testul investiției
Este cea mai bună întrebuințare a vieții mele? Vrei să ai un impact? Amintește-ți că timpul este viața ta. Amintește-ți că oricând poți avea mai mulți bani dar niciodată mai mult timp. Nu ai timp să faci toate lucrurile, este adevărat, dar Dumnezeu nu se așteaptă de la tine să faci totul! Fiți atenți deci cum trăiți – nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți. Folosiți orice ocazie pe care o aveți, pentru că zilele sunt rele. Nu fiți neînțelepți, ci înțelegeți care este voia Domnului.

Necesitatea deciziilor înțelepte clădește parcursul nostru pe acest pământ.

sursa foto – Erez Attias

Comments

comments