Citirea de astăzi: Deuteronom 13-15 Cornilescu sau NTR

Unii oameni nu pot sta departe de necazuri. Atunci când un conflict izbucnește, ei reușesc întotdeauna să fie în apropiere. Reacția este acțiunea lor preferată. Acesta a fost Moise. El a părut atras de ceea ce trebuia să fie îndreptat. De-a lungul vieții sale, el a reacționat în cel mai bun și cel mai rău mod la conflictele din jurul lui. Chiar și experiența rugului aprins a fost o ilustrare a caracterului său. După ce a văzut focul și că rugul nu a ars, el a trebuit să investigheze. Fie că a sărit într-o luptă pentru a-și apăra un sclav evreu sau a încercat să fie arbitru între două rude, atunci când Moise a văzut un conflict, el a reacționat.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, un lucru uimitor s-a întâmplat cu caracterul lui Moise. Nu a încetat să reacționeze, ci mai degrabă a învățat să reacționeze corect. Acțiunea caleidoscopică a fiecărei zile de a conduce două milioane de oameni în pustie a fost o provocare mai mult decât suficientă pentru abilitatea de reacție a lui Moise. O mare parte din timp el a servit ca un mijlocitor între Dumnezeu și popor. La un moment dat, el a trebuit să răspundă la mânia lui Dumnezeu datorită încăpățânării și uitării oamenilor. În altă situație, el a trebuit să reacționeze la certurile și plângerile poporului. Altcândva, el a trebuit să reacționeze la atacurile nejustificate asupra caracterului său.

Conducerea implică adesea reacție. Dacă ne dorim să reacționăm cu instincte în concordanță cu voia lui Dumnezeu, trebuie să dezvoltăm obiceiuri de ascultare față de Dumnezeu. Ascultare consecventă de Dumnezeu este cel mai bine dezvoltată în perioade în care stresul este mai puțin. Apoi, când apare stresul, reacția noastră naturală va fi de a ne supune lui Dumnezeu.

În epoca noastră când standardele morale sunt în scădere, considerăm că este aproape imposibil ca să crezi că Dumnezeu îl va pedepsi pe Moise pentru că pur și simplu nu a ascultat o dată. Cu toate acestea, ceea ce nu putem vedea este faptul că Dumnezeu nu l-a respins Moise; pur și simplu, Moise s-a descalificat pentru a intra în Țara promisă. Măreția personală nu face o persoană imună la erori sau consecințe acestora.

În Moise noi vedem o personalitate marcantă formată de Dumnezeu. Dar noi nu trebuie să înțelegem greșit ceea ce a făcut Dumnezeu. El nu a schimbat cine sau ce era Moise; el nu i-a dat lui Moise noi abilități și puncte forte. În schimb, El a luat caracteristicile lui Moise și le-a modelat până când erau potrivite pentru scopurile Sale. Știind acest lucru, apare o diferență în propria înțelegere cu privire la scopul lui Dumnezeu în viața ta? El încearcă să ia ceea ce a creat, în primul rând, și să-l folosească pentru scopurile Sale. Data viitoare când vorbești cu Dumnezeu, nu întreba: „În ce ar trebui să mă schimb?”, ci „Cum ar trebui să-mi folosesc propriile abilități și punctele forte pentru a face voia Ta?”

Puncte forte și realizări
• Educație egipteană; formare în pustie
• Cel mai mare conducător al evreilor; a eliberat poporul din Exod
• Profet și dătător de lege; înregistrator a Celor Zece Porunci
• Autor al Pentateuhului

Puncte slabe și greșeli
• Nu a reușit să intre în Țara Promisă datorită neascultării față de Dumnezeu
• Nu a recunoscut și folosit talentele altora

Lecții din viața lui
• Dumnezeu ne pregătește, apoi ne folosește. Calendar este de dimensiuni de viață
• Dumnezeu Își face cea mai mare muncă prin oameni fragili

Statistici vitale
• Unde: Egipt, Madian, pustia Sinai
• Ocupații: prinț, păstor, liderul israeliților
• Rude: Soră: Miriam. Frate: Aaron. Soție: Sefora. Fii: Gerșom și Eliezer.

Versete-cheie
„Prin credinţă Moise, când s-a făcut mare, n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui Faraon, ci a vrut mai bine să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului” (Evrei 11:24, 25).

Istoria lui Moise este spusă în cărțile de la Exod la Deuteronom. De asemenea, el este menționat în Fapte 7:20-44; Evrei 11:23-29.

Articol tradus din: Life Application Study Bible, Moses’ Profile

Comments

comments