Citirea de astăzi: Deuteronom 22-24 Cornilescu sau NTR; Psalmul 43Cornilescu sau NTR

Întreabă pe frații sau surorile mai mari care este cea mai mare încercare din viața lor, iar răspunsul lor va fi adesea: „Fratele meu mai mic [sau sora]!” Acest lucru este valabil mai ales atunci când frate mai mic are mai mult succes decât cea mai învârstă. Legăturile de loialitate dim familie pot fi tensionate până la punctul de rupere.

Când am întâlnit-o prima dată pe Miriam, ea era implicată într-una dintre cele mai neobișnuite locuri de muncă de baby-sitting din istorie. Ea îl supraveghea pe fratele ei bebeluș plutind pe râul Nil într-un coșuleț impermeabil. Gândirea rapidă a lui Miriam i-a permis lui Moise să fie crescut de către propria mamă. I-a fost greu să renunțe la superioritatea ei protectivă, întărită de acest caz, când și-a văzut fratele câștigând faima.

În cele din urmă, alegerea lui Moise cu privire la o soție i-a dat lui Miriam o ocazie de a critica. Era firesc ca nesiguranța ei să izbucnească peste această problemă. O dată ce Moise s-a căsătorit, în mod clar, Miriam nu mai era cea mai importanta femeie din viața lui. Cu toate acestea, problema reală nu a fost genul de femeie cu care Moise s-a căsătorit. Problema a fost faptul că el era acum cel mai important om din Israel.

„A vorbit numai Domnul prin Moise? Nu a vorbit el prin noi, de asemenea?” Nu se menționează răspunsul lui Moise, dar Dumnezeu a avut un răspuns rapid pentru Miriam și Aaron. Fără a nega rolul lor în planul Său, Dumnezeu a punctat în mod clar relația sa specială cu Moise. Miriam a fost lovită de lepră, o boală mortală, ca pedeapsă pentru nesupunere ei. Dar Moise, fidel caracterului său, a intervenit pentru sora lui, astfel încât Dumnezeu a vindecat-o pe Miriam de lepra ei.

Înainte de a critica pe altcineva, trebuie să ne oprim suficient de mult timp pentru a descoperi propriile noastre motive. În caz contrar, criticarea poate aduce rezultate dezastruoase. Ceea ce este adesea etichetat „critică constructivă” ar putea fi de fapt gelozie distructivă, deoarece cel mai simplu mod de a ne ridica propriul statut este de a trage pe altcineva în jos. Ești dispus să-ți pui la îndoială motivele înainte de a oferi critici? Trebuie ca degetul critic să indice mai întâi spre tine?

Puncte forte și realizări
• Avea gândire rapidă sub presiune
• A condus poporul alături de Moise și Aaron
• A condus poporul în laude la adresa lui Dumnezeu
• Profetul lui Dumnezeu

Puncte slabe și greșeli
• A fost geloasă pe autoritatea lui Moise
• A criticat în mod deschis conducerea lui Moise

Lecții din viața lui
• Adesea, motivele din spatele criticii sunt mai importante de tratat decât critica în sine

Statistici vitale
• Unde: Egipt, peninsula Sinai
• Ocupații: Lider capabil, cântăreață, profet
• Rude: Frați: Aaron și Moise.

Versete-cheie
„Maria, prorociţa, sora lui Aaron, a luat în mână un timpan şi toate femeile au venit după ea cu timpane şi jucând. Maria răspundea copiilor lui Israel: «Cântaţi Domnului, căci Şi-a arătat slava: A năpustit în mare pe cal şi pe călăreţ».” (Exod 15:20, 21).

Istoria lui Miriam este spusă în Exod 2; 15; și Numeri 12; 20. De asemenea, ea este menționată în Deuteronom 24:9; 1 Cronici 6:3; Mica 6:4.

Articol tradus din: Life Application Study Bible, Miriam’s Profile

Comments

comments