2 Petru 1:2 – „Harul și pacea să vă fie înmulțite prin cunoașterea lui Dumnezeu și a Domnului nostru Isus Hristos!”

Ce-i harul? Dar pacea? Harul este un dar nemeritat, spune cântarea. DEX-ul spune: „răsplată acordată cuiva ca un semn de bunăvoință, ca o favoare deosebită”. Interesantă definiție! Este general acceptat faptul că răsplata vine în urma unui serviciu făcut de cineva. Aici răsplata vine ca o bunăvoință, adică ceva ce trece dincolo de acțiunile celui răsplătit. Exact! Acesta-i harul! Este ceva de care numai Dumnezeu este în stare. De aceea, doar în El găsim puterea de a răsplăti de bunăvoie!
Dar ce este pacea? Tot DEX-ul vorbește despre „stare de bună înțelegere între popoare” sau „stare de calm sufletesc”. Aceste definiții aduc ideea împăcării. Împăcat cu alții, împăcat cu sine și desigur împăcat cu Dumnezeu! Parcă îi una din vorbele vechi pe care le mai numim și clișee (fără a avea neaparat o explicație pentru aceasta). Dar afirmația este perfect corectă: ești împăcat cu Dumnezeu?
Versetul vorbește mai departe de o înmulțire a harului și a păcii. Când auzim de înmulțire, aceasta ne place. Tare mult ne place. Și dacă îi vorba de înmulțirea celor 2, cu atât mai bine. Înmulțește-le! Înmulțește-le! Dar observați că ele se înmulțesc prin cunoașterea lui Dumnezeu. Nu o cunoaștere mentală (numai), ci una relațională! Așa că nu te mai ruga să-ți înmulțească harul și pacea, până nu ești gata să crești în cunoașterea Lui.

Comments

comments