Mă uit în jur și văd marea de alb statică, pură și strălucitoare…

Declarasem răspicat că nu-mi place zăpada. O preferam la munte, dar nu în oraș. Am recunoscut că este frumoasă și necesară pentru iubitorii sporturilor de iarnă, însă mie îmi plăcea să o admir în fotografii.

În seara când am ieșit pe ușa casei și am văzut că ninge, o tristețe parcă m-a cuprins. Zilele ce au urmat a trebuit  să-mi fac curaj să ies din casă.

Zăpada mi-a provocat frustrare, pentru că planurile mele de călătorie au trebuit schimbate, și frustrarea mi-a fost alimentată de știrile despre drumuri închise, oameni blocați în mașini, aeroporturi, trenuri și  tot haosul  pentru care ninsoare a fost găsită vinovată.

Mi-am amintit atunci cuvintele mamei din primele zile ale noului an; zile senine și plăcute, primăvăratice chiar: “Sara, știi ce înseamnă vremea asta?” Eu i-am răspuns că  simt venirea primăverii în aer și sunt nespuns de încântată. Mama a continuat și mi-a spus că înseamnă pagubă și sărăcie; recoltele de cereale au nevoie de stratul de nea pentru a le proteja. Pământul are nevoie de zăpadă.

Vorbele ei mi-au rămas în minte. Am realizat că oamenii nu ar trebui să fie furioși pe zăpadă, chiar dacă au dureri de spate și brațe de la deszăpezit, chiar dacă au ajuns târziu la lucru din cauza întârzierii tramvaiului. Zăpada e folositoare! Avem nevoie de ea! Zăpada ne dă speranță pentru belșug și ne amintește de copilărie, când alunecam pe săniuță cu obrajii roșii și inimile pure, fericite.

În ciuda faptului că a trebuit să-mi amân călătoria cu aproape o săptămână, aleg să mă bucur că a nins. Mă bucur că o pătura groasă de alb strălucitor a acoperit pământul!

Albul imaculat al zăpezii m-a ajutat să mă gândesc la noul an, la toate planurile pe care le-am făcut; și am realizat că planurile mele nu se vor împlini, că noul nu poate avea loc, dacă vechiul nu e scos. Curăția este fundamentul noului. Și m-am gândit la inima mea, și la ce port în ea, ce murdărie veche îmi împiedică inima să fie mai albă ca zăpada.

Îți doresc, la fel de mult cât îmi doresc și pentru mine, ca în acest nou an, mai presus decât orice, să ai o inimă curată. O inimă mai curată ca zăpada!

“Curăţeşte-mă* cu isop, şi voi fi curat; spală-mă, şi voi fi** mai alb decât zăpada.”  

 

Comments

comments