Imaginary ConversationS-a pus praful pe loialitate. Nici măcar cu terorii nu ni se mai deranjează cugetul, într-atât s-a demodat cuvântul. Mottoul zilei de azi e caută ce te face fericit! Dacă nu-ți mai e convenabil, renunță și ia-o de la capăt. Nu-ți mai place? Schimbă! Și schimbarea aceasta e percepută ca venind din exterior doar. Ca o renunțare la ceva ce a demonstrat fie că e greu fie că necesită muncă ori luptă grea pentru altceva ce pare mai bun, mai ușor, cumva mai ademenitor.

Și ne mai mirăm că sunt în jurul nostru atâtea persoane șterse, fără convingeri… Nici nu ar putea fi altfel câtă vreme au uitat să lupte! Cât sunt învățate să plece la primul semn de greutate, să se revolte când trebuie să îndure o nedreptate, cum ar putea ști ce e loialitatea?! Ea presupune luptă, sacrificiu, efort. O motivație susținută și o vedere clară a scopului pentru care ai pornit întâi la drum. 

Dar în haosul zilelor întâlnim oameni tot mai ocupați, cu vederi tot mai încețoșate. Obosiți și dornici de mai mult și de mai bine. Și problema e fix aici: măsurăm succesul după etaloane limitate. (Cine decide ce e mai bine?) Devenim captivi ai unui bine imediat, al celui ce se vede cu ochiul liber, care se măsoară în cifre. Și dacă nu ne ies calculele să se înscrie în acești parametri, ne retragem. Căutăm un alt loc în care matematica dă rezultate rapide.

O persoană loială nu renunță câtă vreme mai există o cale de a încerca! Nu se ascunde de consecințe! Nu caută vinovați și nu se scuză! Loialitatea presupune curaj și răbdare. Să eșuezi și să mai încerci odată! Să faci ce e bine, să fii criticat, dar să nu renunți doar pentru că e greu!

Prea multe familii, prea multe proiecte se destramă doar pentru că am uitat să fim loiali. Și la greu se demonstrează și această trăsătură de caracter, că pe culmi și-n aplauze renunță prea puțini.

Ei? Ești loial?

Sigur că sunt domenii în care schimbarea totală nu e  greșită, mai ales dacă ai făcut tot ce se putea să schimbi din interior, și nu ai reușit. Și mai ales dacă e un mediu toxic în care te ofilești ca individ. Sunt întradevăr momente în care trebuie împachetat prezentul, închis într-o cutie și deschisă o altă filă. Ales un alt loc, alt job… Dar aceste momente sunt mai puține decât momentele în care renunțăm și nu ar trebui.

Oricum te explici, orice motive ai avea, loialitatea fie o ai, fie nu. Deci?

Sursă imagine: aici

Comments

comments