Citirea de astăzi: Deuteronom 25-26 Cornilescu sau NTR

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă liderii este să se înlocuiască pe ei înșiși, formând pe alții să devină lideri. Multe realizări remarcabile au fost inițiate de către cineva cu o abilitate deosebită, a căror viață sau carieră s-a încheiat înainte ca viziunea să devină realitate. Apoi, împlinirea acelui vis a devenit responsabilitatea succesorului acelei persoane. Moartea este termenul limită final pentru conducere. Unul dintre cele mai bune teste ale conducerii noastre este disponibilitatea și capacitatea de a instrui pe altul pentru poziția noastră.

Moise a luat o decizie excelentă atunci când l-a ales pe Iosua ca și ucenicul său. Această alegere a fost confirmată ulterior de către Însuși Dumnezeu când l-a instruit pe Moise să-l împuternicească peIosua ca succesor al său (Numeri 27:15-23). Iosua a jucat un rol-cheie în exodul din Egipt. Introdus ca general al armatei lui Israel, el a fost singura persoană căruia i s-a permis să-l însoțească pe Moise sus pe munte, când Moise a primit legea.

Iosua și Caleb au fost singurii dintre cele 12 iscoade care s-au întors cu un raport încurajator după ce au fost trimiși în Țara Promisă pentru prima dată. Alte referiri îl prezintă ca fiind umbra constantă a lui Moise. Formarea sa de bază a fost trăirea cu Moise – experimentând în mod direct ceea ce înseamnă să conducă poporul lui Dumnezeu. Acest lucru a fost cea mai bună modelare!

Cine este Moise al tău? Cine este al tău Iosua? Faci parte din lanțul de slujire în curs de desfășurare a lui Dumnezeu în lume. Tu te modelezi după alții, iar alții te folosesc ca și model pentru viața lor. Cât de important este Dumnezeu pentru cei cu care vrei să te asemeni? Cei care se uită la tine Îl văd pe Dumnezeu reflectat în fiecare domeniu al vieții tale? Cere-I lui Dumnezeu să te conducă la un Moise de încredere. Cere-I să te facă un Iosua bun.

Puncte forte și realizări
• Ucenic și succesor al lui Moise
• Unul din singurii doi adulți care au experimentat robia egipteană și a trăit să intre în Țara Promisă
• A condus pe copiii lui Israel în patria lor dată de Dumnezeu
• Strateg militar genial
• Credincios pentru a cere îndrumarea lui Dumnezeu în provocările cu care s-a confruntat

Lecții din viața lui
• Conducerea eficientă este adesea rezultatul unei bune pregătiri și a încurajării
• Persoanele care le luăm ca și exemple vor avea un efect bine definit asupra noastră
O persoană dedicată lui Dumnezeu oferă cel mai bun exemplu pentru noi

Statistici vitale
• Unde: Egipt, pustia Sinai, Canaan (Țara Promisă)
• Ocupații: Ucenicul special al lui Moise, războinic, lider
• Rude: Tată: Nun
• Contemporani: Moise, Caleb, Miriam, Aaron.

Versete-cheie
„Moise a făcut cum îi poruncise Domnul. A luat pe Iosua şi l-a pus înaintea preotului Eleazar şi înaintea întregii adunări. Şi-a pus mâinile peste el şi i-a dat porunci, cum spusese Domnul prin Moise.” (Numeri 27:22, 23).

De asemenea, Iosua este menționat în Exod 17:9-14; 24:13; 32:17; 33:11; Numeri 11:28; 13-14; 26:65; 27:18-23; 32:11, 12, 28; 34:17; Deuteronom 1:38; 3:21, 28; 31:3, 7, 14, 23; 34:9; cartea Iosua; Judecători 2:6-9; and 1 Împărați 16:34.

Articol tradus din: Life Application Study Bible, Joshua’s Profile

Comments

comments