Istoria ne furnizează lecții de viață deosebit de utile. Dintotdeauna când citeam cărțile împăraților și ajungeam la Iosia – împăratul lui Iuda, eram cumva nedumerit. Nu înțelegeam de ce a trebuit, un rege ca el, să iasă de pe scena istoriei într-un mod atât de stupid! Iosia – cel mai mare reformator de la David până la el, cel care a găsit Cartea Legii, a reparat Templu, un om despre care se scrie doar lucruri pozitive, și totuși! Își începe domnia la 8 ani, este nepotul lui Ezechia, un alt reformator, domnește până la 39 de ani! La apogeul vieții sale, pur și simplu este scos din scenă! Un rege de care, în mod categoric poporul avea nevoie!

Totul a început de la bunicul lui, de la Ezechiel – un rege bun, de altfel! Un împărat pe care Dumnezeu îl vindecase. Și acesta iese din scenă la doar 54 de ani, după 29 de ani de domnie! Greșeala pe care o face acesta pe finalul vieții îl aduce pe tron, la numai 12 ani, pe fiul său – Manase! Acesta domnește 55 de ani, timp în care păcatul ajunge la culme, respectiv idolatria la cote nemaiîntâlnite înainte. Ce bine ar fi fost dacă după Ezechia ar fi urmat un Iosia!

Cineva spunea că pentru ca răul să avanseze, este suficient ca binele să nu se manifeste. Începând cu Ezechia și mai ales continuând cu Manase, binele a fost exterminat iar răul a acționat nestingherit.

Ce e de învățat de aici pentru ca istoria să nu se mai repete?

E vorba de voi, de tineri! Acum e rândul generației voastre, da, a celor între 20 și 40 de ani să începeți să vă manifestați, să preluați responsabilități, să vă asumați sarcini, să vă identificați ce aveți de făcut,… adică să nu stați spectatori. Nefăcând nimic, faceți pârtie răului! La un moment dat s-ar putea să fie prea târziu ca binele să mai poată triumfa. Fiți Iosia în locul lui Manase și nu-l lăsați pe acesta să se manifeste!

Da, despre voi e vorba. Veniți la lucru! Ogoarele sunt gata de recoltă! Pe voi vă așteaptă! Fiți Iosua, fiți Iosia, dar numai nu așteptați!

Vă aștept la lucru!

Sursa foto: aici

Comments

comments