Enigmele lui Dumnezeu sunt mult mai satisfăcătoare decât soluțiile oamenilor, așa aș putea parafraza un gând a lui Chesterton.

“Inteligența artificială poate avea potențialul de a fi cea mai benefică tehnologie pe care omenirea a văzut-o, are potențialul de a oferi soluții la probleme care ne-au îmbolnăvit de-a lungul timpului.” — Greg Brockman

Este un domeniu despre care s-a scris mult și care va deveni din ce in ce mai actual în zilele noastre, așa că scopul acestui articol nu va fi unul de informare ci mai degrabă unul de provocare, care să trezească curiozități inofensive pentru acesta.

Probabil cei mai mulți dintre noi nu ne uităm la viitor cu ochii cu care ar trebui să o facem. Uneori ne folosim de scuza: “Trebuie să trăiesc în prezent“. Este adevărat, trebuie să trăim în prezent dar asta nu înseamnă că trebuie să fim ignoranți față de o realitate care ne înconjoară. Avansarea tehnologică a ultimilor zeci de ani a adus cu sine plusuri și minusuri.

Marea masă de creștini ai secolului în care ne aflăm parcă nu sunt pregătiți pentru a da socoteală de nădejdea care e în ei. Dacă la o masă se mai aduce vorba și de biotehnologie sau inteligență artificială într-o chestiune de etică sau care atentează într-un oarecare fel la credința lor cu atât le este mai greu să și-o apere.

Răsăriturile inteligenței artificiale au fost întrevăzute de către oamenii de știință încă din sfârșitul anilor ’30. Roboții au existat în mintea multora încă din mijlocul secolului trecut. Mai mult de atât, dacă sunt lucruri care pentru noi par intangibile sau de neconceput pentru următorii câțiva zeci de ani, amintiți-vă că așa au crezut și înaintașii deceniilor trecute și iată-i acum trăindu-le. Unii spun că în următorii 25-40 de ani de acum vom ajunge la un nivel în care un AI (o entitate cu inteligență artificială) va avea capacitatea inteligenței umane. Mulți sunt înfricoșați de gândul că astfel s-ar putea creea un dumnezeu care ar putea să ne ajute să ducem o viață mai bună, să nu ducem lipsă de mâncare la nivel global, să colonizăm alte planete, iar alții ne avertizează că nu știm ce am putea trezi.

Oricare ar fi premisele, creștinismul va trebui să răspundă la întrebări pe care unii le-ar cataloga ca fiind grele, sau chiar întrebări care ar trebui să-l reducă la tăcere, însă sunt încredințat că o va face. Iată câteva asemenea întrebări: Va putea omul să rezolve problemele cu care omenirea se confruntă și să obțină nemurirea prin această tehnologie? (Personal cred că nu). De ce permite Dumnezeu avansul tehnologic al omenirii într-un loc care pare nesigur?

Poate că într-o zi în viitorul îndepărtat lucruri care acum sunt fără răspuns, lucruri ce par că aduc confuzie vor vedea măreția lui Dumnezeu, înțelepciunea și îndurarea Sa.

Nu există soluție omenească la condiția umană.Inteligența din lumea de mâine este în cele din urmă tot creație umană. Ca să-l parafrazez pe același Chesterton: Poeții nu înnebunesc, dar jucătorii de șah da. Matematicienii înnebunesc și casierii, dar artiștii creativi rareori. După cum se va vedea, nu atac cu niciun chip logica: spun doar că pericolul zace în logică, nu în imaginație. Omul mereu a încercat să rezume totul la formule, iar în următorii ani lucrul acesta va deveni mai pregnant. Găsesc enigma lui Dumnezeu mult mai captivantă decât soluțiile cu care vin oamenii. 

Răspunsul este nu un dumnezeu creat de noi, ci un Dumnezeu care ne-a creat.

sursa foto: Filmul World of tomorrow

Comments

comments