Societatea actuală este înfometată după cadouri. Iar aceasta nu e doar specific perioadei Crăciunului, ci a devenit parte a realității cotidiene. Fuga după lucruri materiale, după ce este sclipitor și frumos, ne-a furat privirea.

Printre toate aceste daruri, cele din partea Sa se remarcă a fi cele mai frumoase și cele care vor dăinui. Iar o parte a cadourilor Sale vin în urma efortului, silințelor și voinței noastre. Da, pentru unele dintre darurile Lui trebuie luptat.

Unele dobândiri pământești au și o componentă spirituală, dăruită de El. Un exemplu bun este înțelepciunea, iar cea a magilor este mai mult decât grăitoare în acest caz. Da, aceștia erau înțelepți din pricina studiului, dar singur nu doar din această pricină:

„După ce S-a născut Isus în Betleemul din Iudeea, în zilele împăratului Irod, iată că au venit nişte magi din Răsărit la Ierusalim şi au întrebat: «Unde este Împăratul de curând născut al iudeilor? Fiindcă I-am văzut steaua în Răsărit şi am venit să ne închinăm Lui.»” – Matei 2:1-2

Înțelepciunea dobândită prin puterile proprii a fost cea i-a ajutat în cunoașterea Sa și în dobândirea înțelepciunii care vine de la El. Dar oare ce i-a făcut înțelepți pe acești oameni, cunoașterea propriu-zisă? Nicidecum. Căci și Irod avea cărturarii lui și cunoștințe vaste.

Înțelepciunea magilor a avut trei componente: un țel, un reper și o călătorie. Ei căutau împlinirea țelului prin călătoria ghidată de către stea, care le-a fost reper. Acest triplet, al țelului, reperului și călătoriei sunt cele care dau dovadă de înțelepciune și a căror finalitate este răsplata cerească, în prezența Sa.

În acele zile, toți au văzut steaua care indica Betleemul, dar nu toți au înțeles semnificația ei, căci aceasta stă ascunsă în țelul pe care îl avem cu viața noastră.

Viața oricărui creștin se reduce practic la acest triplet fără de care este imposibilă accederea în slava viitoare. Fundamental este țelul, care nu se află la capătul fiecarei călătorii, ci doar la capătul acelei călătorii în care l-ai avut ca reper pe El.

Caută așadar înțelepciunea magilor, fă ca toate căutările și călătoriile tale Să-L aibă pe El ca țintă!

Sursa foto: aici

Comments

comments