Crăciunul… nu există o definiţie concretă, sau cel puţin nu una care poate fi exprimată în cuvinte. An după an, este din ce în ce mai greu să descoperi Crăciunul sub multiplele lui ambalaje. Crăciunul nu este sărbătoare dacă familia zbârnâie de tensiuni nerostite. Crăciunul nu e luptă. Și nici promoție nu e Crăciunul. Nu-l găsești pe rafturile care urlă că e Crăciun… pentru că lumea se face tot mai gri…

Tot mai gri cu fiecare cadou, dacă el înseamnă nervi, tot mai gri cu toată îmbulzeala lacomă care nu îi mai face loc liniștii nicăieri… Crăciunul nu e alb si roșu în chip de Moș Crăciun. Crăciunul nu e fericire falsă împachetată în spoturi publicitare cu reni și elfi pentru diferite nișe. Crăciunul nu e doar o perioadă în care „ne deschidem inima ca să intre lumina sfântă”. De ce ar fi închisă în restul anului? Nu e nici momentul ideal de a dărui iubire celor dragi. De ce trebuie să așteptăm Crăciunul pentru a face asta?

Și ne mai întrebăm de ce e totul gri… de ce nu e lumină ? Nu, nu vorbesc despre luminile colorate care strigă atât de tare că e Crăciun când, de fapt, tot ce fac e să îl ascundă… ci vorbesc despre El, Isus! Lumea se face tot mai gri când ne depărtăm de iesle. Uităm atât de ușor că adevăratele valori ale Crăciunului le găsim acolo… Uităm de ce sărbătorim Crăciunul… Pentru El! Pentru tot ce ne oferă în fiecare zi. Pentru tot ce uităm să-i înapoiem.

Crăciunul e altceva. Crăciunul e IUBIRE. Iar unul dintre atributele iubirii este acela de a aduce armonie și ordine în haos, de a da sens și coerență acolo unde înainte nu era nimic. Pentru că iubirea nu cere… ea oferă. Crăciunul este momentul în care s-a schimbat TOTUL. Este momentul în care ni s-a oferit TOTUL.

Crăciunul este dăruire. Suntem ceea ce ne dăruiește Dumnezeu. Ceea ce devenim poate fi darul nostru către El. Crăciunul înseamnă introspecție. Înseamnă unitate și… bunătate. Bunătatea este adevăratul dar al Crăciunului pe care îl putem împărți atât de ușor cu alții.

Crăciunul este puterea de a dărui astăzi fară să regreți mâine. Este dragostea ce constă în dorința de a da ceea ce este al tău altuia și de a simți fericirea acestuia ca și cum ar fi a ta. Crăciunul înseamnă molipsire: molipsire de zâmbet, molipsire de fericire și de râset. Crăciunul e pace.

Asta înseamnă Crăciunul! El. Iesle. Noi.

* text inspirat din articolul „Crăciunul nu e…” de Tudor Chirilă

* textul constituie monologul redat în filmulețul „Adevăratul sens al Crăciunului” prezentat la Seara Colindelor

Sursa foto: aici

Comments

comments