debora

Oamenii se opresc uneori la cuvinte și nu văd dincolo de ele nici c-un gest, ca și cum nu am fi nimic mai mult decât rostim.

Să luăm un exemplu banal, cotidian. Gândiţi-vă doar la un autobuz, care îşi urmează cursul zilnic. Eşti în el şi ai în minte o anumită destinaţie. E o zi călduroasă de aprilie și ți-ai început dimineața cu zâmbetul pe buze, fără niciun motiv anume. Simți că ești gata să înfrunți ziua ce îți stă înainte. Te gândești chiar să îți cumperi o înghețată. În autobuz locurile sunt limitate şi la un moment dat intră o bătrânică. Se uită în jur şi vede că nu are unde să stea. Ce faci? Nu e loc de vorbe. Îi dai locul tău sau continui să stai jos, ignorând-o? Te gândești că se va ridica altcineva?

Dacă alegi să îi dai locul, pe lângă dovada de bunătate, te alegi cu statul îm picioare restul drumului. Și parcă stai așa de bine pe scaun… Și te gândești că mai ai de mers pe jos și după ce ai ajuns la destinație. Cu toate acestea, optând pentru prima opțiune, persoana respectivă şi-ar da seama că mai există şi amabilitate în lumea asta arogantă şi plină de sine. Și-ar vedea asta dincolo de cuvinte.

Uneori avem tendinţa să credem aşa de tare că nu mai există bunătate, politeţe, încât ne mirăm atunci când dăm peste oameni care ne dovedesc contrariul. E bine ca de fiecare dată când avem ocazia, să fim amabili şi dornici să ajutăm. I-ar uimi pe oameni – că-s calități tot mai puțin la modă azi- și nu ne costă nimic ca să fim genul acesta de persoane.

Pentru mine ar fi o răsplată suficientă să văd că bătrânica aceea îmi zâmbeşte frumos şi îmi mulţumeşte. Pentru lucruri din acestea mici trăim. Ne putem găsi fericirea chiar şi în fapte de genul acestea, pe care noi le considerăm mărunte.

Societatea are nevoie de oameni care să fie diferiți, dar fără fapte, cuvintele nu au absolut nicio putere. În ultima vreme, parcă lumea devine din ce în ce mai rea şi simţi că nu mai poţi face nicio diferenţă, pentru că răul domină lumea din ce în ce mai mult. Iar dacă alegi să o ignori, atunci nu vei fi cu nimic mai special, mai deosebit, decât toţi ceilalţi.

E vorba de ce mesaj vrei să comunici. Un mesaj tot vei comunica… Un mesaj pozitiv, care să îi rămână în mintea acelei femei, sau unul negativ, care şi acela va rămâne în memoria ei, dar îşi va aduce aminte de el cu neplăcere.

Decide să fii o persoană care să lase o amprentă bună în urma sa şi astfel, seara, când te vei pune în pat, vei adormi cu pace în suflet. Nu contează cine eşti acum, contează cine vrei să devii. Fii înţelept în legătură cu aceasta.

Sursă imagine: China Maho

Comments

comments