Citirea de astăzi: Judecători 1-3 Cornilescu sau NTR

Judecători 3:7, 9, 12, 15.

Ne aflăm în perioada imediat după moarte lui Iosua, acesta fiind timpul în care se petrec acțiunile din cartea Judecători. Poporul lui Israel intrase deja în Țara promisă, dar nu o ocupase decât într-o mică proporție însă. Cu toate acestea, nu doar parcursul teritorial al lui Israel conta, ci și cel spiritual.

Israel a slujit lui Dumnezeu în toată perioada lui Iosua, iar generația contemporană lui a continuat să facă lucrul acesta. Însă, mai apoi s-a ridicat o nouă generație care nu-l cunoștea pe Domnul și nici lucrările pe care acesta le-a făcut pentru Israel (Judecători 2:10).

A urmat o perioadă ciclică în viața lui Israel, în care ei aveau să păcătuiască, iar când lațul pedepsei era prea greu, strigau către Domnul, care îi izbăvea. Și strigau din nou și din nou.

Oare nu și-a învățat Israel lecția de prima oară? Oare nu s-a plictisit Dumnezeu de strigătele deja repetitive ale lui Israel, strigăte de disperare și nu de slujire?

Ca oameni, din pricina firii noastre pământești, suntem poate predispuși să păcătuim, voia noastră firească lucrează contra veșniciei pe care Dumnezeu o zidește în noi și pentru noi. Cum ar putea Dumnezeu să nu-și ierte poporul iubit, când fiecare oaie valorează enorm? Cum ne-ar putea El lăsa în mâinile vrăjmașului? În strigătele noastre de smerenie către Dumnezeu nu se află doar un strigăt disperat și un mediu prin care putem cere ajutor divin, ci și o lecție a faptului că noi, ca oameni, suntem supuși greșelilor.

Cea mai mare greșeală a lui Israel a fost persistența. Persistența cu care ei își urmăreau firea și persistența de a uita pe Domnul și binecuvântările și pedepsele lui. Caută să eviți greșelile lui Israel, căci cine știe dacă vei continua în acest ciclu păcat-smerire-mântuire-din nou păcat unde vei termina. Te îndemn astfel, evită ciclicitatea, ci caută statornicia în Domnul din nou și din nou, după cum răbdarea și iertarea Sa se înnoiesc!

Comments

comments