Nu ninge când e foarte frig. Nu plouă când e foarte cald. Nu vin cuvintele când te naști. Nu vine anul nou când mori. Nu pentru vedere este lumina. Nu pentru nu este  nu …” ( Nichita Stănescu )
Și lista poate continua cu lucruri care nu sunt cum ar trebui să fie, sau, mai bine zis, cum am vrea noi să fie.

Și așa ajungem la povestea lui „de ce”. Începem să ne învârtim în jurul acestei întrebari, găsind doar răspunsurile care se potrivesc în șablonul poveștii ei. În definițiile pe care le dăm experienței și în judecățile pe care deja le-am emis. Continuăm s-o facem despre noi și despre cei implicați. Căutăm și permitem să ajungă la noi doar răspunsurile care ne validează încrâncenata dreptate – pe care vrem să o avem – și tiparul în care vrem să stăm.

Persistăm în situația respectivă, croșetând gânduri, plimbându-ne între o judecată și alta, între dorința declarativă de a înțelege și dorința inconștientă de a nu înțelege cu adevărat.

Dar… dacă e anotimpul înghețului, degeaba îl forțăm să fie cel al înfloririi.

Ai răbdare. Nu scotoci. Așteaptă. Privește. Îngăduie să fie ce este. Nu forța. Acceptă.

Se zice că ești acțiunile tale. Eu nu cred asta. Cred că motivațiile acțiunilor tale spun cine ești.
Degeaba te macini cu gânduri de rezolvare a unor situații, când motivația ta e să te simți superior pentru atitudinea ta, sau să manipulezi. Degeaba faci un bine cuiva care ți-a greșit, dacă o faci doar ca să-i demonstrezi că ești iertător și bun. Nu ești acțiunea ta de bunătate, ci starea arogantă și motivația de a-l lovi cu iertarea ta.

Ignorăm detaliile, lăsându-ne impresionați de măști de blândețe și iertare. Nu suntem atenți  în primul rând la noi, la cât ne trădăm atât motivația, cât și lupta cu „de ce”-ul.

Ne lăsăm măcinați, fără motivația corectă de a face lucrurile să fie bine.

Ai răbdare. Forma ei cea mai frumoasă nu e când aștepți să ți se confirme ceva – acolo e mult prea mult ego – ci atunci când știi că nu poți schimba nimic și totuși ai răbdarea, înțelegerea și înțelepciunea de a merge mai departe.

Așteaptă. Nu forța. Acceptă.

Comments

comments