Copii. Copiii sunt oamenii mei preferați. Sunt frumoși. Sunt prea frumoși și îi iubesc. Cresc repede, mult prea repede aparent, și cresc sănătos într-un mediu încălzit și luminat de dragoste și pace.

Noi, în calitate de adulți, profesori, părinți sau orice rol am juca în viața lor, unchi, mătuși, vecini, bunici, ne simțim responsabili să-i învățăm ce este viața, să le arătăm cum se trăiește, și în plus, vrem să-i educăm în privința tuturor descoperirilor din toate domeniile: ale geografiei, istoriei, artelor plastice, vizuale, ale muzicii, ale sporturilor, ale limbilor străine ș.a . Îi numim micuți și îi privim de sus. Îi privim cu superioritate și le vorbim adesea sec, sau nu le comunicăm anumite lucruri deoarece considerăm că nu ne pot înțelege.

Albert Einstein afirma faptul că dacă nu ești capabil să explici ceva unui copil de 6 ani, și acesta să înteleagă, înseamnă că nici tu nu l-ai înteles.

Plecăm de la prejudecățile și prezumțiile eronate, că acești oameni, copiii, nu ne pot înțelege.

Da, copiii sunt în plină dezvoltare cognitivă, dar asta nu inseamnă că adulții le sunt superiori în totalitate. Si de ce ne-am simți superiori unui om care nu a avut încă oportunitatea să se dezvolte și să aibă așa de multe experiențe ca noi?!? Asta facem noi, adulții, de fiecare dată când învățăm un copil, fără a fi deschiși să învățăm noi la rândul nostru, de la el. Ne comparăm, într-un mod inconștient poate, și hotărâm în vot unanim că suntem superiori și putem doar oferi, nu și primi. Dar cât de greşit este acest lucru! Folosim adesea expresia „trebuie să te cobori la nivelul copiilor”. Dar Biblia ne contrazice. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul copiilor. Isus spune într-un mod foarte direct şi clar, că dacă nu vom deveni asemenea copiilor, nu vom vedea împărăţia cerurilor. Ucenicii s-au grăbit să certe copiii care au alergat în braţele lui Isus, din mulţime. Ei considerau că îl vor încurca şi deranja pe învăţător, dar spre uimirea lor, Isus le-a zis:

„Lăsaţi copilaşii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci Împărăţia lui Dumnezeu este a celor ca ei. Adevărat vă spun că oricine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaş cu niciun chip nu va intra în ea!” Marcu 10:14-15

Isus nu le-a spus doar că iubește copiii și prezența acestora, dar i-a șocat afirmând că trebuie să devină ca ei, pentru a putea intra în Împărăție. Oare ce a vrut Isus să spună prin asta?!?

Isus este calea către Dumnezeu și nimeni nu ajunge la Tatăl, decât prin El.

Ce a făcut Isus? A murit ca să plătească pedeapda noastră!

A murit ca să ne facă puri din nou. A murit, ca noi să putem deveni ca niste copilași.

Dacă nu ne vom uita la copilași cu atenție, și cu dorința de a învăța de la ei, vom putea pierde calea către rai.

Copiii sunt puri și curați, au sufletele sincere și deschise, gata să primească învățătura și să fie modelate.

Copiii au ochii deschiși, gata să vadă cerul, si să-l primească în ei.

Dacă dorești să intri în Împărăția Raiului, devin-o copilul Tatălui! Smerește-te înaintea Lui și lasă-L să te facă o făptură nouă. Lasă-L să te transforme în copilul Lui; lasă-L să te facă gata pentru a putea primi împărăția.

Amintește-ți de fiecare dată când vezi un copil că de la El poți învăța cea mai prețioasă lecție pe care o poți primi, și anume: calea către veșnicie!

Încetează să mai privești copiii cu superioritate și deschide-ți inima să primești lectii nepretuite de la acești “micuți”.

Comments

comments