Wow… Prima zi din anul 2017! Deja? Cred că ar trebui să vorbim despre obiectivele noastre pentru acest an.

Obiectivul meu pentru anul 2017 este să-mi realizez obiectivul anului 2016, pe care ar fi trebuit să-l îndeplinesc în anul 2015, datorită unei promisiuni din anul 2014, plănuită în anul 2013… – Vă sună cunoscut?

Obiective, planuri, hotărâri, filmulețe motivaționale, liste cu lucruri realizate în anul precedent, și cu determinări noi pentru anul prezent, mai nou, mai plin de speranță – atât de special încât îl vom tot încurca zile în șir cu anul precedent.

Așa că… ce-ar mai putea fi spus acum, când mesajele pentru prieteni cu urările nelipsite de anul nou au fost deja trimise, când  masa a fost strânsă, când artificiile s-au stins, când party-ul s-a încheiat, și când brusc ne-am trezit, exact la fel, poate puțin mai obosiți, într-un an nou?

Deja sună clișeic, nu?

Cum ar putea fi altfel, având în vedere că an de an se întamplă asta?!… Singurul lucru care face această sărbătoare ne-clișeică e perspectiva noastră și, desigur, experiențele diferite acumulate în anul precedent. Mereu ne gândim pe termen lung când vine vorba de anul nou.

Cum ar fi dacă ne-am concentra pe prezent de data aceasta?

De multe ori luăm decizii mărețe pentru anul misterios ce ne stă în față. Credem că o dată luată decizia și cu oportunitatea perfectă apărută la un timp potrivit, vom putea să o ducem la îndeplinire. Dacă simțim că oportunitatea a trecut pe lângă noi, că am ratat-o, renunțăm la planul atât de bine conturat la început de an.

Ne lăsăm distrași, atât de trecut, cât și de viitor. Nu ne dăm seama că trăim în ziua de mâine și cu gândul la cea de ieri. Unde e prezentul? Încă de când eram mici, părinții ne-au învățat cum să traversăm strada corect: Oprește-te. Privește. Du-te mai departe. De ce ar fi diferită perspectiva noastră de a trece prin viață? Ne concentrăm doar pe opriri și pe porniri. Credem doar în oportunitățile perfecte ce se ivesc o singură dată în viață…

Privește. Descoperă că sunt mult mai multe oportunități decât crezi. Oprește-te și privește. Fii recunoscător. Apreciază. Concentrează-te pe ce ai acum. Ia lucrurile încetul cu încetul. Creează-ți tu oportunitățile, nu aștepta oportunitatea perfectă ce s-ar putea să nu vină niciodată. Nu poți ajunge să-ți îndeplinești scopurile doar cu un plan conturat la început de an. Nu e îndeajuns o singură decizie. Viitorul nu se conturează doar cu idei, ci și cu fapte realizate prin decizii zilnice.

Dacă într-adevăr vrei să-ți duci la îndeplinire obiectivele în anul 2017, începe cu această regulă simplă de viață : Oprește-te. Privește. Du-te mai departe. Bucură-te de prezent și mulțumește.

Comments

comments