Îmi amintesc că era o seară târzie și alter-ego-ul (C) îmi zicea:
– Iată-ne, nu-i așa că viața e bizară?
– Bizară de-a dreptul, i-am răspuns scurt.
După câteva minute, încă se tot holba la mine așteptând să-mi completez răspunsul.
– E bizară, îi spun, dorind să mă asigur că a înțeles răspunsul pe care i l-am oferit prima dată. Fața lui părea să-mi confirme că a înțeles de prima dată și că în continuare vrea un răspuns mai tendențios ales.
– Ok, e bizară, și uneori Îi place să ne poarte în locuri în care nu am fi vrut să mergem, uneori pare să ne ceară ce nu am putea da, dar vom merge mai departe, ce e făcut e făcut. Vom răzbi, stai liniștit în tăcere și așteaptă ajutor.
– Dar viața e scurtă, mă întrerupe C.
– Știu C, tocmai pentru că e scurtă, nu ne putem permite să rămânem în starea aceasta. Trebuie să înaintăm. Viața e scurtă, dar drumul e lung.
– Dar unele amintiri paralizează.
– Nu trebuie să le dăm puterea să paralizeze. Nu lăsa boala să ne doboare. Încă puțin și vom fi complet vindecați. Vom putea porni la drum de îndată.
– N-ai învățat nimic încă?
– Sigur că am învățat. Tu, dragă C, pari să fii cel care n-a învățat prea multe. Ai grijă când te deschizi, e ușor să fii zdrobit în cele mai neașteptate moduri și să dai naștere unei reacții în lanț. Trebuie recunoscută condiția, admis faptul că nu poți de unul singur, că oricum ar fi o nesăbuință să încerci ceva pe cont propriu și, prin har, să te ridici și să mergi mai departe către Cel care încă cheamă, încă aude, încă primește, încă ridică și dă putere de a înainta. Nu sta în trecut, noi aparținem unui viitor glorios, așa că hai, la drum. Cu siguranță mai avem multe de înfruntat.
– Și cum rămâne cu experiențele?
– Ce-i cu ele? Viața e un mix de experiențe. Unele sunt dureroase, altele sunt minunate. Creatorul e prezent în toate, doar să nu încerci să-L asemui cu experiența însăși, cum ai făcut data trecută. Știi acum, deși amândoi am învățat greu, că e o deosebită eroare să-L cobori până acolo încât să confunzi experiența cu El însuși.
– Dar cu responsabilitatea?
– Hmm… Sunt multe de spus referitor la ea, dar acum sunt obosit. Aș zice totuși că trebuie asumată. În felul acesta refuzi să împarți vina ta altora.
– Și ce o să faci cu suferința?
– Cum adică? Asta e una dintre întrebările care au un răspuns ușor de dat, chiar la o oră târzie, dar un răspuns care e mai greu de pus în practică. Suferințele sunt de multe feluri și au niveluri de intensitate diferite. Ce pot să spun însă e că ocolirea suferinței aduce doar o ușurare temporară. Mai degrabă cred că trebuie să trecem prin suferință ca să găsim bucurie atât la capătul ei cât și în mijlocul ei.
– Cred că a sosit timpul să mergem atunci.
– Așa cred și eu, dar să-ți mai spun ceva înainte. Dumnezeu nu îi explică lui Iov de ce a experimentat atâta pierdere și suferință. Nici măcar un indiciu. Pur și simplu se apropie de prietenul Său, Iov, și-i arată spre lumea pe care a făurit-o, și-i amintește de Suveranitatea Sa peste întreaga creație. Am învățat din experiența lui Iov cum pot fi credincios în mijlocul încercărilor, în loc să am pretenția să cer o explicație de ce se întâmplă lucrurile astfel. Acum cred că putem înainta.
Învață-mă să fac voia Ta, căci Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă călăuzească pe calea cea dreaptă!

Comments

comments