Citirea de astăzi: Levitic 13-15 – Cornilescu sau NTR; Psalmul 24 Cornilescu sau NTR

„Preotul să cerceteze rana şi să închidă şapte zile lucrul cu rana.“ [Leviticul 13:50]

Când citim acest verset prin ochii perspectivei noastre moderne (sau mai degrabă postmoderne), spunem simplu (sau simplist): preotul le făcea pe toate, era și doctor și preot. V-aș invita mai degrabă la observarea câtorva perspective care ni le deschide acest verset/pasaj și care să fie principii pentru viața noastră de acum.

Mi s-a părut interesant că pentru ceva fizic oamenii mergeau la preot și de aici o primă perspectivă: cui te adresezi prima dată cu problema ta? O altă perspectivă este cea a leprei, și de ce este ea menționată, nu de puține ori, în Biblie. Lepra este cea mai grafică ilustrare a păcatului și a efectelor lui în viața omului. Dacă suntem sinceri cu noi, trebuie să recunoaștem că de multe ori tratăm păcatul cu o superficialitate de speriat. „Da chiar și lucrul acela e păcat…!?”, „Lasă că iartă Domnu” Nu te juca cu păcatul!

În fine, o altă perspectivă este cea a faptului că oamenii mergeau la preot că aceasta era nu numai legea religioasă, dar era și legea țării. Când Dumnezeu le-a dat Legea, aceasta era de fapt și legea „statului” (pun ghilimele pentru ca ei nu erau constituiți ca stat 🙂 ). Interesant… cuvintele lui Dumnezeu să fie lege de stat!

Deși majoritatea constituțiilor statelor din lumea aceasta, cât și a legilor juridice au la bază principiile pe care le găsim în Legea lui Dumnezeu, oamenii nu mai recunosc acest fapt: cuvintele Lui au statut de normă, sunt fundamentale pentru trăirea noastră!

Comments

comments