Să pășesc pe unde a pășit Pavel. Să mă plimb uimită printre ruinele marelui teatru despre care am citit în Fapte 19 („Toată cetatea s-a tulburat și au năvălit cu toţii într-un gând în teatru…“) Ce onoare!

Mi-a fost dat să trăiesc o experință unică cu ocazia unuia dintre cele mai practice studii biblice: să citesc scrisorile din Apocalipsa 2 și 3, iar apoi să vizitez bisericile menționate acolo.

Efesul a fost prima oprire, și ce oprire! Și inima mi-a stat în loc, copleșită de încărcătura istorică a vechiului oraș. Și fără să-i cunoști trecutul fascinant, ruinele împrăștie fiori, începând de la fațada spectaculoasă a Bibliotecii lui Celsus, până la teatrul impresionant (putea găzdui până la 25.000 de persoane!).

DSC_8495

Spre marea mea surprindere, am întâlnit un ghid ce povestea la umbra unui măslin despre viața și experiența lui Pavel în orașul Efes. Într-o țară musulmană, unde fusesem avertizați de sensibilitățile culturale acute, un om povestea despre importanța activității lui Pavel în Efes în înaintarea creștinismului.

Se pare că apostolul a avut un motiv chiar întemeiat să investească doi ani în propovăduirea Evangheliei în acea cetate. Fiind unul dintre cele mai faimoase și populate orașe, Efesul avea o influență majoră în modelarea înclinațiilor religioase, iar maiestuosul templu al zeiței Artemis ridica standardul păgânismului la cote maxime.

Datorită slujirii lui Pavel – lucrare continuată mai apoi de Timotei – Efesul corupt din punct de vedere religios a devenit casă creștinilor care au început să se întâlnească și să-L laude pe Domnul.

DSC_8608Reîntorcându-mă la Apocalipsa, găsim pe Duhul mustrând biserica din Efes pentru că „și-a părăsit dragostea dintâi“. Tu ce-ai pierdut? La ce trebuie să te întorci?

Te-ai întrebat vreodată ce ar spune Isus dacă ar scrie o epistolă bisericii tale?

Ignorând sutele de turiști care mișună încontinuu pe străzile de marmură ale Efesului, am reușit să aud, parcă, pașii lui Pavel, iar invitația lui mi-a răsunat din nou în minte: „Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos“ (1 Corinteni 11:1).

Sursă imagini: Ioana Bivolaru

Comments

comments