Cu toţii cunoştem expresia: “nu judeca o carte după copertă” şi suntem deacord că e adevărată şi că aparenţele sunt înşelătoare. Eu am o “pasiune” mai ciudată, şi anume să mă uit la micile pătrăţele, însemnând fotografiile de profil ale oamenilor care îmi  apar la sugestii de prieteni pe Facebook. Pe unii îi cunosc personal, despre alţii doar am auzit, iar alţii nu am habar cine sunt. Mi se pare mie că pătrăţelul ăla spune multe despre omul respectiv (dar poate doar mi se pare). Unii au poze cu familia, alţii selfiuri, unii au fotografii cu peisaje, alţii cu citate sau versete Biblice. Unii au poze din ziua nunţii, alţii poze de grup din care nu ai cum să-ţi dai seama al cui aparţine profilul. Unii au poze pe canapea, alţii pe munte. Şi lista poate continua. Şi din pătrăţelul ăla, aparent, îţi dai seama de una, două chestii despre omul respectiv (pe lângă gen şi categoria de vârstă), spre exemplu că îi place place natura, că îşi iubeşte nespus câinele/ mama/ pisica/ soţia, că-i place călătoria sau cântă la chitară, că joacă baschet sau a călătorit în Hong Kong, ş.a.  Dar eu sunt chiar curioasă dacă impresiile astea sunt chiar adevărate.

Nu ştiu dacă vă mai amintiţi, dar eu îmi amintesc că era pe vremuri, cam pe când am terminat liceul, o modă să-ţi faci poze cu o chitară chiar dacă tu habar nu aveai nici cum să o ţii în mână. Un cunoscător ar putea să îşi dea imediat seama dacă omul ştie să cânte sau nu la instrument, după modul în care îl ţine, dar unul care nu se pricepe, nu îşi dă seama şi poate fi înşelat.

În viaţa reală, după ce facem cunoştinţă cu o persoană, rămânem cu un “gust”, numit prima impresie. Dar prima impresie nu este niciodaţă corectă, prin simplul fapt că este incompletă. Oamenii sunt mai mult decât ce exprimă prin poza de profil, mai mult decât putem afla după o conversaţie, două, nouă. Nu putem defini un om printr-o impresie. Nu e corect.

Fiecare om este un întreg univers. Haideţi să descoperim noi universe, şi să nu mai judecăm coperţile.

Pentru că da, aparenţele sunt înşelătoare şi da, sub fiecare copertă se ascund poveşti la care nu ne-am fi aşteptat “ever”!

Comments

comments