Încearcă să te plimbi puțin prin oraș și să urmărești chipul oamenilor. Nu, nu te îndemn să te holbezi la oameni, că nu-i frumos (și nici productiv), ci doar să observi chipul oamenilor. Deși pare un exercițiu care și-a căpătat parcă alte conotații, într-o lume a imaginii care se pervertește cu fiecare poză și reclamă, încearcă să te rupi de comportamentul acesta postmodern, în care tot ce-i legat de imagine e sexual, prin definiție, și încearcă să zărești chipurile oamenilor. Sunt atât de diferite și având o diversitate infinită că te minunezi.

Ce este chipul? Ce spune el? Este el o oglindă a ceea ce-i în interior? Este el un mod de a comunica? Este el modul în care-ți exprimi sentimentele, starea, emoțiile? Am putea spune că este cel mai la-ndemână, cel mai simplu și automat mod în care suntem percepuți de ceilalți. Și chiar dacă este o abordare neînțeleaptă să emiți observații profunde (sau chiar judecăți, că la asta ne pricepem) doar printr-o simplă privire a chipului cuiva, aceasta poate exprima, în momentele de sinceritate, ceea ce-i în interior – zbateri, frustrări, bucurii, frământări, victorii etc.

Vei observa pe chipul oamenilor toate acestea în funcție de starea lui. Și chiar dacă chipul este ceva volatil, care se poate schimba la pas de secundă, acestea pot forma starea interioară. Se sedimentează mai târziu transformându-se mai apoi în acțiuni, vorbe, în explozii sau implozii, în comportament, în obiceiuri.

Mă întreb, oare cum se vede chipul meu? Ce înțeleg oamenii uitându-se la el? Poate fi aceasta o modalitate în care să transmit un mesaj clar, simplu și transformator: Cristos locuiește în interior! Nu spun să trăim ca niște farisei zâmbăreți care credem că putem arăta, în afară, ceea ce n-avem în interior!

Se vede pe chipul tău speranța, că indiferent cât de rău s-ar deteriora lucrurile, valorile tale nu sunt ale acestei lumi? Că sub tumultul frământărilor tu stai pe o stâncă numită Isus Cristos? Că indiferent că sunt momente când nu poți zâmbi, speranța ta este neclintită în Cel care ți-a dat chip? Ce se vede pe chipul tău?

Sursa foto: aici

Comments

comments