Folosind termenul când, se presupune că lucrul, activitatea sau evenimentul la care facem referire va avea loc. De exemplu, în capitolul 6 din 2 Cronici, Solomon se roagă și spune: când poporul va fi bătut pentru că au păcătuit,…. Când cerul va fi închis,…. Când va fi foamete în țară,…. Când vor păcătui,…. Etc. aceasta însemnând că toate acestea urmau să se întâmple. Solomon, știindu-se pe sine, poporul și natura omului sau, poate fiind inspirat, a înțeles că la un moment dat vor avea loc.

În ceea ce privește, însă, întoarcerea, pocăința și chiar și rugăciunea (7.14), nu mai este folosit când ci dacă! Dacă se vor întoarce, dacă se vor pocăi, dacă se vor ruga,…! Abaterea este sigură, corecția este condiționată!

Așa e și azi, așa e și cu noi! Nu se pune problema dacă ne lovim, dacă ne supărăm, dacă greșim etc ci CÂND…! Pentru că ocaziile vin, cum spune Scriptura, prilejurile de păcătuire, de cădere vin. Important este să intervină și pocăința. să nu fie dacă ne pocăim, dacă iertăm,… ci CÂND! Să aducem, adică, pocăința, iertarea, rugăciunea … în timpul nostru.

Când greșim,… da, suntem oameni supuși slăbiciunilor dar să fie neapărat și CÂND ne rugăm, cânt iertăm,… etc.

Cu atât mai mult că, tineri fiind (unii!) de ce să ne împovărăm de acum cu bagaje grele, nefolositoare și care să ne stânjeneacă umblarea și libertatea în Cristos!

Iertați și fiți liberi!

Teodor Bulzan

Sursa foto: aici

Comments

comments