Totul începe de la 14 ani când abia aștepți să-ți primești buletinul, acum intri în sfârșit în rândul celor mari.

Apoi începi liceul. După multe teme, învățat, plâns și muncă grea ajungi în clasa a 12-a, ești cel mai mare, ești superior.

Termini liceul.

Ai trecut și de BAC, a fost mai bine decât te așteptai.

Ce mai poate urma? Crezi că le-ai văzut pe toate.

Ajungi într-o urbe, undeva unde e și o faculatate.
Te înscrii, dai examen, eventual, și apoi aștepți. Cu o fărâmă de noroc, ești admis.

Începe anul I, cel mai frumos din viața ta, teoretic. „Anii de studenţie sunt printre cei mai frumoşi!” – toată lumea spune asta… Dar… cum stau de fapt lucrurile ?

Habar n-ai cum stă treaba cu facultatea – nimeni nu știe, deci poți sta liniștit. Va dura ceva vreme până îți dai seama care e treaba cu seminariile, creditele, restanțele și alte bazaconii, dar le vei prinde din mers.

Îți lipsește liceul. Și nu neapărat oamenii de acolo, dar faptul că totul era ușor. Îți dai seama că ce ai avut de învățat pentru BAC ai de învățat pentru un singur examen, și începi să-ți dorești să fi fost puțin mai atent la cursul de mate – ți-ar fi fost mai ușor acum.

Te rătăcești. Fie că te urci în autobuzul greșit sau cobori la altă stație, e inevitabil – să nu mai zicem că dacă ajungi în Cluj, orarul autobuzelor îți va pune ceva probleme. Chiar dacă ești student în propriul oraș, cu siguranță vei avea câteva bătăi de cap să găsești sala unde se ține primul curs.

Înveți toate localurile unde poți să mănânci ieftin. Pentru că spre deosebire de cei ce rămân acasă cu mâncarea delicioasă a mamei, mereu îți rămân prea puțini bani și mai ai cel puțin o săptămână până mai primești alții.

Devii responsabil (sau nu). Nu e soluție de mijloc: ori transformi locul în care stai într-un mic grajd, ori înveți să dai cu mătura, să gătești, să te organizezi și să-ți transformi locuința în propria ta „căsuță”.

Te împrietenești cu trenul. Vei primi prețioasa legitimație de călătorie și nu doar că vei începe să știi mersul trenurilor din weekend, dar vei și cunoaște o grămadă de oameni noi, cu poveștile lor nemuritoare (chiar dacă nu îi întrebi nimic).

Descoperi locuri și oameni noi. Cred că explorarea este partea mea preferată din studenție. Atât exploratul de locuri cât și de noi domenii. În sfârșit începi să studiezi ce-ți place, și mai mult decât atât, ești înconjurat de oameni cu aceleași interese și preocupări. Începi să vezi altfel lumea și… începi să-ți apreciezi mai mult părinții care au trecut cu brio prin toate acestea.

Pe scurt, în studenție te vei redescoperi. Poate că deja te aștepți la ceva anume, dar te asigur că e ceva care te va lua prin surprindere!  Dacă vei avea șansa să mergi în alt oraș la facultate, și ești dornic de aventură garantată, te încurajez cu tărie, iar dacă vrei să rămâi în propriul oraș, cu siguranță vei trece prin multe din cele de mai sus și fel și fel de alte experiențe frumoase (dar cu o casă curată, mâncare caldă și mult mai multe resurse de orice fel).

Comments

comments