Cum ceva care e bun poate face rău?!? Cum de soarele, fără de care nu ar exista viața, poate face rău? Vara asta iar m-am ars, ce-i drept doar puțin pe umeri, dar nu m-am putut abține să nu mă întreb de ce soarele, pe care îl iubesc, și care prin natura lui e un lucru bun, îmi poate face rău… Cum dragostea care e cel mai sfânt lucru de pe acest pământ poate face rău?!? Cum dragostea necondiționată a unui părinte față de copilul său, îl poate transforma pe copil într-o persoană urâtă, egoistă, leneșă și nemulțumitoare? Și acum vine răspunsul pe care mulți îl gândim: dar nu soarele și dragostea fac rău, ci excesul de soare sau excesul de alint al copilului fac rău! Excesul e negativ, nu soarele! Iar dragostea părinților trebuie să aducă și corecție, nu doar alint… Dar eu am cunoscut părinți care își iubesc cu toată inima lor copiii, și corecția o aduc tot în dragoste, urmată de pupici și îmbrațisări (ceea ce nu e greșit), dar copiii sunt niște  „monstruleți”  super egoiști care nu știu ce înseamnă a dărui și cred cu tărie că totul li se cuvine.

De ce excesul de ceva bun, devine rău?!?  De ce apa, fără de care nu există viață, poate aduce moarte?  Dacă un lucru e bun, ar trebui să fie bun până la capăt, indiferent de  „cantitateaadministrată, nu? Cum de o persoană care e capabilă să jefuiască, să ucidă și să aducă suferință în viața multora, poate în același timp să-și iubească sincer familia? Și nu mă pot abține să nu dau acest exemplu… Un politician corupt, care fură bani din pensiiile bătrânilor neajutorați, din banii copiilor orfani și a bolnavilor suferinzi, dar care își iubește sincer familia și face cele mai frumoase daruri soției și copiilor lui, e un om rău sau bun? Dacă întrebi un protestatar din Piața Victoriei va spune că este cel mai rău om de pe pământ, dacă îl întrebi pe fiul său va spune că este cel mai bun tată, iar soția lui va rosti mândră că este cel mai bun soț.

Poate o personă rea fi și bună în același timp? Poate o personă bună fi capabilă de a face rău?

Diferite filosofii zic că viața e o îmbinare de bine și rău. Aud zilnic oameni folosind cuvintele bine și rău. 

Eu nu cred în cuvintele bine, rău. Oamenii nu pot fi catogorisiți în buni și răi. Soarele nu poate fi definit bun sau rău. Apa nu e un lucru bun sau un lucru rău. Oamenii sunt oameni. Soarele e soare. Apa e apa.

Eu cred într-o dragoste care e absolută, și a cărui abundență mă transformă dintr-o personă leneșă, nemulțumitoare și egoistă, într-o nouă creatură.

Eu cred în Dragoste. Dragostea ca persoană, ca unitate. Dragostea cea care este îndelung răbdătoare, plină de bunătate, dragostea care nu urăște, nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă  urât, nu caută beneficiile proprii, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de oportunitățile de câștig prin metode corupte. O dragoste care se bucură de adevăr, o dragoste care acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. 

Și mai cred în Urâtul. Urâtul care e tot ce e opusul dragostei. Urâtul aduce frica, minciuna, distrugerea, furtul, răutatea, egoismul, invidia, mândria. Urâtul nu crează nimic. El doar distruge ceea ce dragostea construiește.

Dragostea e în noi toți, Dragostea ne-a creat în cel mai frumos mod, dar urâtul e invidios, și vine să distrugă ceea ce dragostea vrea să aducă… lumina, adevărul și viața. 

 

 

 

Photo credits © Brooke DiDonato

Comments

comments