N-ai ce să faci! Tristețea te va găsi oricât de bine ți-ai setat profilul; cu oricâtă grijă ți-ai selectat oamenii de lângă tine, tot vor lăsa urme când îți vor trece prin suflet. Urme adânci. Gust amar și-apoi un loc gol.

Atunci când ești trist, e neapărat necesar să fii tare! Vei fi suspicios în ceea ce-i privește pe alții, vei menține distanțe (regulamentare), și de aceea va trebui să știi și să poți răzbi. Atunci când ești trist, nu e nevoie să fii și dărâmat. Cu aripile lăsate, cu chipul mohorât ori cu un zâmbet strident, de suprafață, trebuie să mergi mai departe. Să nu te frângi!

Nu te opri din drum, atunci când ești trist. Probabil vei dori să-ncremenești până vei găsi răspunsuri la toate întrebările. Înțepenit de tumultul tău, ce singur doar tu ți-l știi, ar fi mai simplu să stai să treacă valul. Să se-astâmpere furtuna, înainte să pășești pe ape. Dar oprindu-te, nu faci altceva decât dai loc tristeții să crească.

Atunci când ești trist, fii bun. Nu va fi cu nimic mai ușor oful tău dacă vei lovi și pe altul. Nici dacă ar fi pe merit. Nu-ți fă dreptate! Nu te explica: cel pentru care contezi, te-nțelege dincolo de cuvinte, iar față de ceilalți, ți-ai răci gura degeaba. Fii bun și atunci când ești trist, altminteri vei imprăștia tristețea și-n jur. Și-apoi, bunătatea te definește pe tine, nu pe cei care au parte de ea.

Nu pierde speranța, atunci când ești trist! Oricât de tare te clatini, amintește-ți că ai mai trecut prin greu, și ai ajuns iar la bine. Amintește-ți că nu există situații fără de ieșire. Că tristețea e doar un pasager, nedorit poate, dar tu, călătorul, ai un drum de parcurs, și vei trece și peste asta.

Atunci când ești trist, fii mai ales smerit. Nu privi în jos, uită-te spre cer! Vezi? Zi, sau noapte, soare sau stele, toate se mențin căci există Cineva care le ține. Nu ești uitat nici tu! Fă doar liniște în sufletul tău, gândește mai puțin despre tine și mai mult despre cele veșnice. Dumnezeu nu se schimbă: pe acest adevăr te poți baza și când ești trist.

Și asta va trece! Și vor veni altele, și altele. Așa ca anotimpurile se vor perinda în viața ta. Tristețea nu e un capăt de linie. E doar un bagaj cu care trebuie să mergi mai departe. Fruntea sus, deci, oricât ai fi (uneori) de trist!

Sursa foto, aici.

Comments

comments