omul şi nevasta lui s-au ascuns de Faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină. […]„Ţi-am auzit glasul în grădină şi mi-a fost frică, pentru că eram gol, şi m-am ascuns.” Geneza 3:8,10

Oamenii acţionează sub impulsul stimulilor. Cu cât este mai mare stimulul, cu atât reacţia va fi mai violentă/energică. Este în firea noastră să acţionăm în modul în care anumiţi stimuli interni sau externi creează schimbări în noi sau în împrejurimile noastre.

După cum am menţionat anterior, cu cât stimulul este mai puternic, cu atât şi reacţia. Iar dintre stimuli şi simţiri, unul dintre cei mai puternici este frica. Frica ne face să ne simţim neputincioşi, lipsiţi de putere în faţa primejdiilor. Şi astfel, în loc să ne înfruntăm uriaşii, ne ascundem de ei. Acesta este modul, laş, prin care noi ne evităm problemele, la fel cum au procedat Adam şi Eva în grădina Edenului.

„Lucruri* pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.” 1 Corinteni 2:9

Cu toate acestea, unele lucruri sunt ascunse şi tăinute. Aici nu este vorba despre o reacţie, ci despre o alegere deliberată a Sa de a ne ascunde anumite lucruri. Noi nu suntem vrednici, capabili sau nevoiţi să înţelegem toate mecanismele aceste lumi, iar unele lucruri pur şi simplu nu au fost destinate trupului nostru lumesc.

Adesea auzim cum Dumnezeu este “ascuns”. Ne plângem cum prezenţa Lui nu este evidentă în lume, cum parcă nu ne vorbeşte şi suntem ignoraţi, singuri într-o lumă părăsită. Totuşi, ne este greu să înţelegem că adesea lucrurile par ascunse nu deoarece nu se află în câmpul nostru vizual imediat, ci din pricina orbirii noastre. Cum vom putea noi oare vedea ceea ce nu recunoaştem? Cum vom putea oare să găsim ceea ce nu căutăm? Tot ceea ce nu cunoaştem şi ce nu căutăm va rămâne veşnic ascuns, în ciuda tuturor eforturilor. Oricât de aproape ar fi obiectul căutării tare de tine, nu-l vei putea distinge decât atunci când, ghidat de cunoaşterea de El şi cuvântul Său, vei căuta cu chibzuinţă şi cunoaştere, de această dată.

Caută deci cu înţelepciunea că ştii ceea ce cauţi, ghidat de către cuvântul Său, singură noastră sursă de cunoaştere despre El. Fiţi încrezători, căci prin credinţa voastră nu veţi mai fi nevoiţi să mai staţi vreodată ascunşi, iar prin credinţa voastră, Dumnezeu nu vi se va mai părea niciodată ascuns, mereu va fi desluşit de tărie şi profunzimea credinţei voastre.

Cereţi*, şi vi se va da; căutaţi, şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. Matei 7:7

Sursa foto: aici

Comments

comments