Nu de mult, chiar de 1 Mai, în timp ce veneam de la mult așteptatul grătar, drumul spre casă a fost mai lung decât de obicei. De ce? Am avut din nou ocazia să văd cum este când se produce un ambuteiaj. Nu-mi amintesc să fi fost vorba de un accident sau de vreun drum în lucru. Au fost doar mulți oameni care voiau să se întoarcă acasă, ca și mine de altfel. Dar ce mi s-a părut interesant a fost faptul că de multe ori nici nu este nevoie de un drum în lucru, sau mare aglomerație sau accident ca sa fii prins într-un ambuteiaj. E nevoie de o singură persoană care să pună frână și toată fluența traficului este afectată. O persoană care poate s-a protejat pe sine, sau poate una care nu respectă mecanica traficului. Îi știți pe cei care depășesc pe partea dreaptă iar apoi ți se bagă în față în ultimul moment? Ei bine, când ți se bagă în față, tu trebuie să pui frână, cei din spatele tău  la fel, și uite așa  se duce valul până în spate și se creează ambuteiajul.

De multe ori avem impresia că alegerile noastre sunt doar ale noastre și ne afectează doar pe noi. Dar tot de atâtea ori, chiar dacă nu ne dăm seama, alegerile noastre îi afectează și pe ceilalți. Alt lucru interesant este că la prima vedere îi afectează doar pe cei din jurul nostru, dar la rândul lor, faptul că alegerea noastră l-a obligat pe celălalt să-și schimbe planul, sau să ia o altă decizie, automat îi afectează și pe cei din jurul lui, și apoi pe cei din jurul lor, și tot așa, exact ca niște piese de domino.

Tot timpul avem de ales între a face ce este bine/corect sau nu. Ce ar fi dacă am lua în considerare că faptele noastre au consecințe? Și cum ar fi ca înainte să luăm o decizie, să facem o acțiune, înainte să spunem o vorbă, să facem un gest, să ne dăm la o parte, să oprim pe dreapta și să le gândim înainte să le facem. Poate să acționăm cu dragoste și cu înțelepciune ca și când omul din fața noastră am fi chiar noi. Cui îi place să fie prins într-un ambuteiaj? Să i se vorbească urât? Să i se încurce planurile și să i se fure din timp? Cui? Exact. Nimănui. Atunci de ce am alege să fim chiar noi persoana care să producă orice fel de ambuteiaj?

Comments

comments