Citirea de astăzi: Ezechiel 14-16 Cornilescu sau NTR; Psalmul 137 Cornilescu sau NTR

Este minunat că, în calitate de creștini putem avea o relație personală cu Domnul nostru. Nu avem nevoie de mijlocitor. Dumnezeu nu este reprezentat de idoli. Cu toate acestea, uneori, purtăm idoli în inima noastră și aceștia împiedică relația noastră cu Dumnezeu.

În Ezechiel 14:1-8 un grup de bătrâni dintre copiii lui Israel a venit la Ezechiel. Nu ni se spune de ce au venit la Ezechiel pentru că Dumnezeu a intervenit și nu le-a permis să-și prezinte cererile. Dumnezeu i-a spus imediat Ezechiel că El nu va lua aminte la cererile lor, deoarece ei „îşi poartă idolii în inimă” (v. 3). Prin acești idoli ei s-au despărțit de Dumnezeu.

Pe lângă faptul că nu ni se spune care ar fi fost cererile lor înaintea lui Dumnezeu, nu ni se spune nici care erau idolii lor. Dar Dumnezeu a spus că idolii din inimile lor erau o piatră de poticnire atât pentru ei înșiși, cât și pentru alții din Israel.

Gândiți-vă la idolii enumerați mai jos, care pot forma întărituri în inimă. Priviți cu atenție la propria viață și vedeți care dintre ei se găsesc în inima voastră și trebuie aruncați afară. Poate că vă luptați cu ceva cu totul diferit de acești idoli. Mă rog ca această listă să fie folosită de Duhul Sfânt pentru a vă arăta propria nevoie.

Mândria — Isaia 2:11

Pofta/senzualitatea — Matei 5:27, 28

Idolii fizici — Exod 20:3-5a  Ce fel de postere aveți în dormitor? Cărțile pot deveni idoli. Televizorul poate fi, de asemenea, un idol fizic în cazul în care petreci mult mai mult timp închinându-te la ceea ce vezi acolo decât gândindu-te la Dumnezeu. Există multe alte lucruri care ar putea fi numite în această categorie: autoturisme, acces la internet, telefoane etc.

Eul — Matei 6:33  Creștinii trebuie să caute lucrurile lui Dumnezeu, dorințele și sentimentele lor trebuie să fie îndreptate asupra lucrurilor din afara acestei lumi. Vă puneți propriile nevoi și voința voastră înainte de ceea ce Domnul vrea să faceți?

Distracțiile/divertismentul — Coloseni 3:17  În primul rând, Îl onorează pe Dumnezeu modul în care vă distrați? Dacă nu, atunci în conformitate cu acest verset acesta este un motiv suficient pentru a renunța la el. Dincolo de acest aspect, trebui luate în considerare timpul necesar și aspectul financiar.

Regulile — Marcu 7:8, 9, 13  Fariseii din Biblie a făcut idoli din legile lor. Ei au pus mai mare accent pe propriul set de reguli și tradiții decât pe legea lui Dumnezeu. Permiteți propriilor păreri și standarde personale să influențeze modul în care vă apropiați de Biblie și învățăturile acesteia?

Religia — Matei 23:27-31  Religia poate deveni cu ușurință un idol. Există unele religii care au renunțat la învățăturile Bibliei în favoarea propriilor cărți sau învățături. Să ne concentrăm pe relația noastră cu Dumnezeu, nu pe dedicarea față de o biserică sau religie.

Ura și amărăciunea — Efeseni 4:26, 27

Frica și îngrijorarea — Filipeni 4:6

Lumea — 1 Ioan 2:15  Ne putem concentra cu ușurință atât de mult asupra acestei vieți încât să pierdem din vedere viața viitoare.

Formula lui Pavel pentru îndepărtarea idolilor din inimă —  Coloseni 3:1-3

Noi, creștinii, trebuie să căutăm lucrurile lui Dumnezeu; dorințele și sentimentele noastre trebuie legate de lucrurile din afara acestei lumi. Toate acestea pentru că viețile noastre sunt în siguranță în Hristos. Noi trebuie să trăim pentru El și nu pentru noi înșine. Facem acest lucru nu pentru a ne câștiga mântuirea, ci pentru a ne arăta recunoștința și dragostea pentru ceea ce a făcut El pentru noi.

Autor: Ionel Socaciu

Comments

comments