Citirea de astăzi: Ezechiel 11-13 Cornilescu sau NTR

Spuneam în mesajul de luni, 21 noiembrie, că în cartea Ezechiel există o expresie-cheie specifică acestei cărți (apare de peste 60 de ori) și aceasta este „și veți ști că Eu sunt Domnul” sau variante ale acesteia. Astăzi aș dori să împărtășesc câteva gânduri referitoare la această expresie.

Vechiul Testament, în general, și prorocii, în special, presupun și ne învață suveranitatea lui Dumnezeu asupra întregii creații, asupra oamenilor, a națiunilor și a cursului istoriei. Și nicăieri în Biblie inițiativa și controlul lui Dumnezeu nu sunt exprimate mai clar și mai convingător decât în cartea lui Ezechiel. Din primul capitol, care descrie într-un mod viu invazia copleșitoare a prezenței divine în lumea lui Ezechiel, la ultima expresie a viziunii lui Ezechiel („Domnul este aici”; Ezechiel 48:35), cartea este plină de afirmații și ecouri ale suveranității lui Dumnezeu.

Acest Dumnezeu suveran a hotărât că va fi cunoscut și recunoscut. Cele aproximativ 65 de apariții ale afirmației (sau variante) „Și vor ști că Eu sunt Domnul” mărturisesc despre această intenție și dorință divină. În general, capitolele 1–24 ne învață că Dumnezeu va fi cunoscut în căderea Ierusalimului și distrugerea Templului; capitolele 25–32 ne învață că și neamurile Îl vor cunoaște pe Dumnezeu prin judecățile Sale; și capitolele 33–48 promit că Dumnezeu va fi cunoscut prin restaurarea și înnoirea spirituală a Israelului.

Suveranitatea absolută a lui Dumnezeu este evidentă și în mobilitatea Sa. El nu este limitat la Templul din Ierusalim. El poate răspunde la păcatul poporului Său, părăsind Templul Său din Ierusalim (capitolele 10–11), și îi poate vizita pe copiii Săi exilați în Babilon (de exemplu, capitolul 1).

Dumnezeu este liber să judece și este la fel de liber să fie plin de har. Judecățile Sale aspre asupra Israelului reflectă în cele din urmă harul Lui. El permite desființarea totală a vieții politice și religioase a Israelului, astfel încât viața lui reînnoită și prezența Lui cu poporul Său vor fi clar văzute ca un dar din partea Domnului universului.

Mai mult decât atât, ca purtătorul de cuvânt al lui Dumnezeu, starea lui Ezechiel de „fiu al omului” mărturisește despre Dumnezeul suveran pe care a fost chemat să-L slujească.

Până la capitolul 11 pe care îl citim astăzi această expresie a apărut în Ezechiel 6:7, 10, 13, 14 și în Ezechiel 7:4, 9, 27.

În capitolele de astăzi expresia apare în: Ezechiel 11:10, 12, Ezechiel 12:15, Ezechiel 13:9, 14, 21, 23.

Haideți în continuare, în timp ce citim cartea Ezechiel, să urmărim această expresie și implicit dorința și hotărârea lui Dumnezeu de a fi cunoscut și recunoscut de către oameni.

Și în timp ce facem aceasta să ne întrebăm: Îl cunoaștem și Îl recunoaștem noi pe Domnul și Dumnezeul suveran al universului? Dacă am încheiat un legământ, Isus Hristos este nu doar Mântuitorul nostru, ci și Domnul nostru. A-L recunoaște ca Domn înseamnă a-L asculta! „De ce-Mi ziceţi: «Doamne, Doamne!», şi nu faceţi ce spun Eu?” (Luca 6:46).

Dacă nu am încheiat legământ cu Domnul, haideți să nu disprețuim bogăţiile bunătăţii, îngăduinţei şi îndelungii Lui răbdări, pentru că bunătatea lui Dumnezeu ne îndeamnă la pocăinţă (Romani 2:4). Astăzi este singura zi în care ne putem împăca cu Dumnezeu prin credința în Fiul Său Isus Hristos (2 Corinteni 6:2). Ziua de ieri a trecut și ziua de mâine nu este a noastră!

Vă doresc o zi binecuvântată, trăită în ascultare totală de Domnul!

Autor: Ionel Socaciu

Comments

comments