Citirea de astăzi: Ezechiel 7-10 Cornilescu sau NTR; Psalmul 136 Cornilescu sau NTR

Cu toate că viziunile și prorociile lui Ezechiel au fost clare și vii, se cunoaște foarte puțin despre viața personală a prorocului. El a fost printre miile de tineri deportați din Iuda la Babilon când împăratul Ioiachin s-a predat lui Nebucadnețar în anul 597 î.Hr. Până în acele zile tragice, Ezechiel s-a pregătit pentru a deveni preot, însă în timpul exilului în Babilon, Dumnezeu l-a chemat pe Ezechiel să fie prorocul Său în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria Israelului.

Ezechiel a avut parte de același fel de întâlnire șocantă cu Dumnezeu pe care Isaia l-a raportat 150 de ani mai devreme. La fel ca Isaia, Ezechiel nu a mai fost niciodată la fel după întâlnirea sa cu Dumnezeu. Deși mesajele lui Dumnezeu prin acești proroci au multe puncte în comun, condițiile în care au trăit aceștia au fost foarte diferite.

Isaia a avertizat poporul cu privire la furtuna viitoare; Ezechiel a vorbit în mijlocul furtunii înfrângerii naționale, care l-a devastat pe poporul său. El a anunțat că nici măcar Ierusalimul nu va scăpa de distrugere. În plus, în acest timp Ezechiel a trebuit să îndure durerea morții soției sale.

Dumnezeu îl descrie pe Ezechiel ca străjer de pe zidurile cetății și această descriere surprinde caracterul personal al lucrării sale. Slujba străjerului era periculoasă. Dacă eșua la postul său, el și întreaga cetate puteau fi nimiciți. Propria lui siguranță depindea de calitatea muncii sale. Importanța responsabilității fiecărei persoane în fața lui Dumnezeu a fost o parte centrală a mesajului lui Ezechiel. El i-a învățat pe evreii din robie că Dumnezeu aștepta ascultare și închinare de la fiecare dintre ei.

La fel ca oamenilor din timpul lui Ezechiel, și nouă ne este ușor să uităm că Dumnezeu este interesat de fiecare dintre noi. Când ne uităm la evenimentele mondiale, ne putem simți neînsemnați sau putem crede că nu avem niciun control asupra celor ce se întâmplă.

Dar știind că în ultimă instanță Dumnezeu deține controlul, că Lui Îi pasă și că vrea să fie cunoscut de către noi poate da un nou sens scopului vieții noastre. Cum îți măsori valoarea? Ești valoros datorită potențialului sau realizărilor tale sau pentru că Dumnezeu, Creatorul și Susținătorul vieții tale declară că ești valoros?

Punctele tari și realizări

 • A fost preot prin formare și proroc prin chemarea lui Dumnezeu
 • A primit viziuni/vedenii vii și a transmis mesaje pline de putere
 • A slujit ca mesager al lui Dumnezeu în timpul robiei lui Iuda în Babilon
 • A devenit un om aspru și curajos, pentru a putea sluji unui popor îndărătnic și împietrit (Ezechiel 3:8)

Lecții din viața lui

 • Nici măcar eșecurile repetate ale poporului Său nu pot împiedica împlinirea planului lui Dumnezeu pentru lume
 • Răspunsul fiecărei persoane față de Dumnezeu determină destinul ei veșnic
 • Dumnezeu are oameni prin care poate lucra chiar și în situații aparent fără speranță

Statistici vitale

 • Locul: Babilon
 • Ocupația: proroc pentru evreii captivi în Babilon
 • Rudele: Tatăl: Buzi. Soția: Necunoscută.
 • Contemporani: Ioiachim, Ioiachin, Ieremia, Nebucadnețar

Versete-cheie:

El mi-a zis: „Fiul omului, primeşte în inima ta şi ascultă cu urechile tale toate cuvintele pe care ţi le spun! Du-te la prinşii de război, la copiii poporului tău: vorbeşte-le şi, fie că vor asculta, fie că nu vor asculta, să le spui: „Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu!” (Ezechiel 3:10-11)

Istoria lui Ezechiel este prezentată în cartea lui Ezechiel și în 2 Împărați 24:10-17.

[Life Application Study Bible]

Autor: Ionel Socaciu

Comments

comments